fbpx

Picasso’nun kızı için hazırladığı ‘nasıl çizilir’ kitapları ortaya çıktı

Paylaş

Picasso’nun kızına resim çizmeyi öğretmek için hazırladığı “Nasıl çizilir?” kitaplar ortaya çıktı. Paris’te sergilenecek daha önce görülmemiş koleksiyon, sanatçının beş yaşındaki çocuğa figürler, hayvanlar ve kuşlarda ustalaşmayı nasıl öğrettiğini gösteriyor. Kitaplar, 31 Aralık’a kadar Paris’teki Picasso Müzesi’nde sergilenecek.

İspanyol ressam Pablo Picasso’nun kızı Maya Ruiz-Picasso için hazırladığı, “Nasıl çizim yapılır?” kitapları bulundu. Picasso’nun çizimlerinden oluşan kitapları, kızı beş ila yedi yaşında olduğu dönemlerde hazırladığı belirtildi.

Pablo Picasso’nun torunu Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, sanatçının en büyük kızı Maya Rui’ye çizmeyi ve boyamayı öğretmek için kullandığı olağanüstü bir eskiz defteri koleksiyonu keşfetti.

Torunu Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, depodaki aile materyallerini incelerken işleri tesadüfen buldu. İlgisini çekerek, anıları yeniden canlanan şimdi 86 yaşında olan annesine gösterdi.

Picasso sayfaları, yetişkinler kadar çocukları da sevindirecek, hayvanlar, kuşlar, palyaçolar, akrobatlar, atlar ve güvercinler gibi eğlenceli sahnelerle doldurdu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Picasso’nun torunu Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, kitapları ailenin deposundaki eşyaları karıştırırken buldu ve annesine gösterdi. Maya Ruiz-Picasso, babasının kendisi için hazırladığı kitapları görünce “anıların sel gibi aklına geldiğini” belirtti.

Kitaplarda, Picasso tarafından çizilen kuşlar, atlar, güvercinler, palyaçolar ve akrobatlar yer alıyor. Kitaplarda ayrıca, Maya Ruiz-Picasso’nun babasının bazı çalışmalarını 10 üzerinden puanladığı da görülüyor.

Origami çalışmaları da bulundu

Sayfalardan birinde Picasso’nun Ezop’un ‘Tilki ve Üzümler’ fablından esinlenerek çizdiği ve birinin içini Maya Ruiz-Picasso’nun boyadığı iki tilki de bulunuyor. Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, kitapların yanı sıra, Picasso’nun kızı için sergi davetiyelerinden yaptığı origami çalışmalarını da buldu.

Widmaier-Ruiz-Picasso, son kitabı Picasso Sorcier’i yeni yayınlamış , batıl inançlarını ve büyüye olan inancını keşfeden bir sanat tarihçisi, küratör ve mücevher tasarımcısı.

31 Aralık’a kadar açık kalacak sergi, Pablo’nun kızı Maya Ruiz-Picasso’nun birçok portresini, kişisel eşyalarını ve fotoğraflarını, eskiz defterlerini ve ilk kez gösterilen origami heykellerini içeriyor.

Origami kuşlarını kendi sergileri için davetiye olarak kullanıp kullanmadığı belli olmasa da Picasso’nu torunu sergi için bu tasarımı kullanmayı tercih etti.

Bulunan tüm eserler, 31 Aralık’a kadar Paris’teki Picasso Müzesi’nde sergilenecek.

Kaynak: The Guardian