fbpx

“Siyah işçiler İngiltere’nin emek piyasasında ırkçılığa maruz kalıyor!”

Paylaş

TUC ırkçılık karşıtı görev gücü başkanı Patrick Roach, 25 Mayıs Çarşamba günü Galler TUC’a hitaben yaptığı konuşmada, İngiliz işgücü piyasasında “ayrımcılığı – bazılarının apartheid olarak adlandıracağı şeyi” eleştirdi.

“Covid pandemisinin zirvesinde siyah işçilerin virüsten ölme olasılığı üç ila dört kat daha fazlaydı ve pandemi sonrası – buna böyle diyebilirsek – yaşam maliyeti krizinin yükünü siyah işçiler çekiyor.” dedi.

İşsizlik, beyazlar işçilere göre siyah işçilere ortalama yüzde 24 daha az maaş verildiğinden siyah insanlar arasında iki kattan fazla yüksekti, bu da İngiliz hükümeti tarafından işçilere uygulanan gerçek zamanlı ücret kesintilerinin onları daha da fazla etkileyeceği anlamına geliyor.

“Siyahi işçilerin güvencesiz sözleşmelere sahip olmaları, işlerini taşeronlara yaptırmaları veya taşeron işlerinde sıkışıp kalmaları daha olası. Siyah işçiler baskı altında tutuluyor ve emek piyasasından itiliyor” diye suçladı.

Galler TUC’u, Galler hükümetinden harekete geçmesini sağladığı ve “ırkçılık karşıtlığını vizyonunun ve programının merkezine koyduğu için övdü.

“Boris Johnson’ın ırkçılık yoktur iddiasını ortaya atma küstahlığında bulunduğu İngiltere ile karşılaştırın ve NASUWT’nin pandemide okulların açılmasına ilişkin eşitlik etki değerlendirmeleri yayınlamaması nedeniyle hükümeti mahkemeye vermek zorunda kaldığı İngiltere ile!” dedi.

Roach, sendikaları siyah işçileri işte tutmak ve ırkçılığın etkisinin “Covid-19 soruşturmasının ön ve merkezi” olmasını sağlamak için ırk ayrımcılığı iddialarını ele almaya çağırdı.

Eğitim sendikası NASUWT’nin genel sekreteri Roach, Salı günü Teksas’ta bir okula düzenlenen silahlı saldırıda “acımasızca öldürülen” iki öğretmen ve 19 çocuğu saygıyla selamladı ve dünya çapındaki sendikaların “okulların şiddetten ve nefretten arınmış, güvenli sığınaklar olması” için mücadeleye çağırdı.

Kaynak: Morning Star

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi