fbpx

AB, 6-8 ay içinde Rus petrolü ve petrol ürünlerinden çıkacak

Paylaş

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Rus petrolüne aşamalı ambargo planını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yeni yaptırım paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB üyesi ülkelerin liderlerine, 6. pakette Rusya’ya petrol ambargosunun yer alması çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konuşma yapan Von der Leyen, gelecekte Almanya dahil AB ülkelerindeki şirketlerin Rusya’dan petrol ithal etmesine izin verilmemesi gerektiğini, ama ülkelerin kendilerini buna uyarlamaları için bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı, 6 aylık aşamalı çıkış sürecinden sonra ham petrol için ithalat yasağı, 8 aylık aşamalı çıkış sürecinden sonra petrol ürünleri için ithalat yasağı uygulanmasını planladığını duyurdu. Ambargoda tedarikin boru hattıyla mı yoksa gemiyle mi yapıldığı da bir rol oynayacak.

Rusya’ya petrol ambargosundan geniş kapsamlı muafiyetler sadece Macaristan ve Slovakya için planlanıyor. Birliğin Rusya yaptırımlarına uymaktan kaçınan bu iki AB üyesi Doğu Avrupa ülkesi, halen petrol ihtiyaçlarının büyük kısmını Rusya’dan karşılıyor. Macaristan ve Slovakya hükümetleri, ülkelerinin denize erişimin olmaması nedeniyle diğer ülkeler kadar hızlı alternatif tedarik kaynakları geliştirebilecek durumda olmadığını söylüyor.

Von der Leyen, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ile iki büyük bankasının daha SWIFT sisteminden çıkarılması teklifini de açıkladı.

Kaynak: Sputnik