fbpx

Avrupa’da da Gezi Davası kararı protesto edildi

Paylaş

İsviçre’nin Bern ve Basel kantonlarında, Fransa’da Paris’te Gezi davasında verilen karar protesto edildi.

Basel ve Bern’de “Gezi’den Kobanê’ye direniş kazanacak, faşizm yenilecek” mottosuyla bir araya gelen göstericiler Gezi Davası kapsamında eşit, özgür, demokratik, adil, barışçıl ve doğayla iç içe bir ülkede yaşamak için 2013 yılında demokratik protesto haklarını kullanan milyonların yargılanmak ve cezalandırılmak istendiğini belirterek bunu kabul etmeyeceklerini dile getirdiler.

Bern Gezi Davası dayanışma eylemi

Eylemde okunan basın metninde ve taşınan afişlerde faşist Erdoğan’ın iktidarını sürdürebilmek için hem Kürdistan’a hem de Türkiye’deki sol muhalefete karşı yeni bir saldırı dalgası başlattığı vurgulanarak şunlar söylendi: “Türkiye’yi bataklığa, Türkiye halklarını yoksulluğa, işsizliğe, kutuplaşmaya, içsavaşa sürükleyen Erdoğan’ın Cumhur İttifakı, seçimlere doğru giderken tek çıkar yol olarak gerilimi, saldırıyı ve çatışmayı yükseltmekte buluyor. Bu sayede milliyetçi, şovenist ve dinci / mezhepçi kitleyi etrafında konsolide etmeye çabalıyor. İşsizliğin, yoksulluğun, zamların, pahalılığın, hukuksuzluğun, liyakatsizliğin, doğa, kadın ve LGBTİ+ düşmanlığının üstünü Kürtlere saldırarak, Ermenilere nefret kusarak, Alevileri yok sayarak, yurtseverleri, sosyalistleri, demokratları ve tüm muhalifleri tutuklayarak örtmeye çalışıyor.”

“Ülkemizi ve geleceğimizi Diktatör Erdoğan’a ve faşist koalisyonuna terk etmeyeceğiz, teslim olmayacağız!” denilen açıklamada Avrupa’daki demokrasi ve özgürlük savunucularının Türkiye’de antifaşist mücadele veren halkaların yanında yer almaları çağrısı yapıldı.

Paris: “Gezi hepimizin direnişidir, yargılanamaz”

Fransa’nın başkenti Paris’te de, AKP-MHP iktidarının Gezi davası adı altında Gezi ayaklanmasını ve direnişçilerini yargılama tutumu protesto edildi, “Gezi halktır, yargılanamaz” pankartı açıldı.

Bern Gezi Davası dayanışma eylemi

Ortak platform adına yapılan konuşmada, dün gezi direnişçilerine verilen on yıllara varan hapis cezalarına değinildi. Türkiye’de özgürlük isteyenlerin dört duvar arasına konulurken, Kürdistan’da da Kürt evlatlarının bombalarla, kimyasallarla katledildiğinin altı çizildi. Gezi ayaklanmasını bir halk ayaklanması olduğunun belirtildiği konuşmada, “Faşizme inat Gezi onurumuzdur, onurumuza sahip çıkacak, mücadeleyi yükselteceğiz” denildi.

Berlin Boğaziçi Dayanışması: Gezi Umuttur!

Berlin Boğaziçi Dayanışması da Gezi davasında verilen cezalara ve tutuklama kararlarını protesto etmek için 27 Nisan 022 Çarşamba akşamı 18:00’da Oranienplatz’a çağrı yaptı. Karara tepki gösteren Berlin Boğaziçi Dayanışması “Gezi Davası’nda verilen onlarca yıllık cezaları kabul etmiyoruz! Gezi umuttur, yargılamaya gücünüz yetmez!” diyerek dayanışmayı büyütmeye çağırdı.