fbpx

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: Alevilerin ittifak politikası net

Paylaş

Bern Demokratik Güç Birliği’nin düzenlediği “Türkiye’de Demokrasi Mücadelesi ve İttifaklar” panelinde konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat Alevilerin “Erdoğan iktidarının devrilmesi ve Demokrasi ittifakının güçlendirilmesi” perspektifinde ortak bir duygu içerisinde olduklarını belirtti. Mat AABK’nın da önümüzdeki seçimlere bakış açısının bu çerçevede olacağını vurguladı.

İsviçre’nin Bern şehrinde Avrupa Demokratik Güç Birliği tarafından “Türkiye’de Demokrasi Mücadelesi ve İttifaklar” başlığı altında bir panel düzenlendi.

Panel demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun Avrupa Koordinasyonundan Tuncay Yılmaz’ın ADGB çalışmalarıyla ilgili yaptığı bilgilendirme ile başladı. 

Panelin moderatörlüğünü HDP eski milletvekili Demir Çelik yaparken Demokrasi için Birlik Platformu üyesi Ayşegül Devecioğlu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Hüseyin Mat ve HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp konuşmacı olarak yer aldı.

Devecioğlu: Türkiye çete ve mafyaların eline bırakıldı

Panelde ilk sözü alan Demokrasi için Birlik Platformu üyesi Ayşegül Devecioğlu, Türkiye’deki siyasi atmosferi değerlendirerek şunları dile getirdi: “Türkiye’de dinci ve faşist bir rejim inşa ediliyor. Ülkenin tüm kaynakları yağmalanıyor. Yargı iktidarın sopası haline getirildi. Kadınlar kıyıma uğratılıyor. Ülke tamamen çete ve mafyaların eline bırakıldı. Bu şartlar altında toplumsal sorunlara cevap olabilecek, 40 yıldan fazladır süren savaşı durdurabilecek bir muhalefetin oluşmadığını görüyoruz. Altı muhalefet partisinin birlikte açıkladığı maddeler gerçek anlamda cevap olamıyor. HDP’nin bu anlamda misyonu önemlidir. Demokrasi İçin Birlik Platformu olarak yakından HDP’yi takip ediyoruz.”

Demokrasi İçin Birlik Platformu Sözcülerinden Ayşegül Devecioğlu

Mat: Erdoğan iktidarından kurtulmak kırmızı çizgimiz

Daha sonra söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Hüseyin Mat, Avrupa’da yaşayan Alevilerin bulundukları ülkede birçok hak elde ettiğini belirterek Avrupa’da yaşayan Alevilerin Türkiye’yi yakından takip ettiğini kaydetti.

Eş, dost, yoldaşları ve kutsal değerlerinin Türkiye’de olduğunu ifade eden Mat, “İktidar, Türk ve Sünni bir kimliği dayatıyor. Özelikle laiklik sadece Metin üzerinde kalıyor. Avrupa’daki devletler Alevi haklarını kolay vermedi. Kapitalist diye nitelendirdiğimiz devletler dahi kısmi demokrasi uyguluyor. Ama Türkiye’de böyle bir durum söz konusu değildir. Yasalarda olmasına rağmen hak ve demokrasi adına hiçbir adım atılmıyor” dedi.

Avrupa devletlerin Türkiye’deki siyasal İslam’ın yarattığı olumsuzlukları çok geç fark ettiğini belirten Mat, Erdoğan ve siyasal İslam’ın ne kadar kötü olduğunu Avrupalı siyasetçilere anlatmak için uzun soluklu bir mücadele verdiklerini kaydetti. 

Mat demokrasi mücadelesi ve ittifaklar meselesine ilişkin de yaklaşımlarının net olduğunu vurgulayarak Erdoğan iktidarının devrilmesinin kendilerinin birinci öncelikli hedefleri ve kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Hüseyin Mat AKP-MHP iktidarından sonra iktidar olma durum olan Millet İttifakının da sicilinin farkında olduklarını söyleyerek, buna karşı HDP’nin kurmaya çalıştığı Demokrasi İttifakı’nın meclise en güçlü şekilde girmesi için mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Yiğitalp: Dağınıklık Millet ve Cumhur İttifakına yarıyor

Türkiye’deki pek çok demokrasi dinamiğinin birlikte mücadele yürüttüğü siyasal zeminin HDP’de mevcut olduğunu dile getiren HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp ise, HDP’de olsun olmasın herkesin ortak yolda buluşması ve mevcut iktidara karşı birlikte muhalefet etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’deki demokrasi çevrelerinin dağınık durmasının Millet ve Cumhur ittifakını işine geldiğini vurgulayan Yiğitalp, “Aleviler, Kürtler, kadınlar, emekçiler, tüm ötekiler daha güçlü bir birliktelik oluşturmalıdır” dedi.

Türkiye’de artık insanların cenazelerinin kargo ile gönderildiğini belirten Yiğitalp, yakın zamanda  DAİŞ’in Ankara’nın göbeğinde Êzidî bir kadını sattığını hatırlattı. 

HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çeken Yiğitalp, Deniz Poyraz’ın HDP İzmir il binası içinde organizeli bir şekilde katledildiğini ifade etti.

HDP Diyarbakır Eski Milletvekili Sibel Yiğitalp

Efrîn’in işgali esnasında ciddi hak ihlallerinin yaşandığını dile getiren Yiğitalp, buradaki zeytin ağaçlarının buradaki pazarlarda dahi satıldığını belirtti. 

Panel katılımcıların soruları ile devam etti. 

ANF / GA