fbpx

BM açıkladı: Ukrayna işgali dolayısıyla gıda fiyatlarında rekor artış

Paylaş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının Ukrayna-Rusya savaşının arzı kesintiye uğratması nedeniyle bitkisel yağlar ve tahıl ürünleri öncülüğünde martta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

Bu artışla birlikte gıda fiyatlarının yeni bir rekor seviyeye ulaştığı kaydediliyor.

Küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda emtialarını takip eden Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda fiyat endeksi, şubat ayı için yukarı yönlü revize edilen 141.4 puana kıyasla mart ayı ortalamasında 159.3 puan oldu. Şubat rakamı daha önce 140,7 olarak belirlenmişti ve bu bile o zaman için bir rekordu.

Rusya ve Ukrayna, Karadeniz üzerinden başlıca buğday, mısır, arpa ve ay çiçek yağı ihraç ediyordu ancak işgal sonrası Ukrayna’nın ihracatının büyük kısmı durdu. Rusya’nın ihracatlarında da duraksamalar ve gecikmeler yaşanıyor.

FAO geçen ay, Ukrayna’daki çatışmanın bir sonucu olarak gıda ve yem fiyatlarının yüzde 20’ye kadar artabileceğini ve bununla birlikte yetersiz beslenme riskinin yükselebileceğini açıkladı.

FAO, tahıl fiyat endeksinin mart ayında yüzde 17 artarak rekor bir seviyeye yükseldiğini, bitkisel yağ endeksinin ise yüzde 23 artarak şimdiye kadarki en yüksek noktayı gördüğünü kaydetti.

Son 10 yıldır kötüye gidiyordu

Karadeniz bölgesinden gelen mahsul tedarikindeki bu aksamalar, küresel hasat sorunları nedeniyle savaştan önce hali hazırda FAO endeksinde son 10 yılın en yüksek seviyelerine gelmiş olan gıda fiyat artışlarını daha da kötüleştirdi.

FAO, şeker ve süt fiyatlarının da geçen ay keskin bir şekilde yükseldiğini duyurdu

Ukrayna’nın kışlık mahsul arazisinin en az yüzde 20’sinin ekilememesi olasılığını hesaba katan FAO, tahıl arz ve talep tahminlerini yaparken; 2022’de dünya buğday üretimi tahminini 790 milyondan 784 milyon tona düşürdü.

Tahıl ticaretinde düşüş

Ajans, Arjantin, Hindistan, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden artan ihracatın Karadeniz’den yapılan ihracattaki kesintilerin sadece bir kısmını dengelemesini öngördüğü için 2021/22 döneminde küresel tahıl ticareti tahminini de düşürdü.

2021/22’deki toplam tahıl ticareti, bir önceki aya göre 14,6 milyon ton aşağı revize edilerek 469 milyon tona geriledi, buna göre 2020/21 seviyesinin yüzde 2 altına gelmiş bulunuyor.

Küresel buğday üretimi tahminini de gözden geçiren FAO’ya göre bu oranda bir düşüş yok ama bir önceki yıl seviyesinin sadece yüzde 1 üzerinde olacak.

Kaynak: Euronews Türkçe