fbpx

İspanya, kürtaj hakkını kullanmak isteyen kadınların engellenmesini yasakladı

Paylaş

Hamileliğini sonlandırmak isteyenleri tehdit eden kürtaj karşıtlarına bir yıla kadar hapis cezası verilebilir

İspanya’da kürtaj yaptırmak isteyen kadınların engellenmesi ya da tehdit edilmesi suç kapsamına alındı.

İspanya’da Senato, çarşamba günü hamileliğini sonlandırmayı talep eden kadınları engellemeye çalışan kürtaj karşıtı eylemcilere bir yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa değişikliğini onayladı.

Buna göre “hamileliğini gönüllü olarak sonlandırmak isteyen bir kadının, bu hakkını kullanmasını tehdit, taciz ve rahatsız edici davranışlarla engellemeye çalışan kişilere” üç ile 12 ay arasında hapis cezası ya da kamu hizmeti cezası verilecek.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in genel sekreterliğini yaptığı İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin sunduğu yasa değişikliği kapsamında, kürtaj kliniklerinin dışında gösteri yapılması yasaklandı. Ayrıca tehdit ve taciz yoluyla bu kliniklerde çalışan sağlık görevlilerinin işlerini yapmalarına engel olunması suç sayılacak.

Öte yandan kürtaj karşıtlarıysa yasa değişikliğinin görüşüldüğü sıralarda Senato önünde eylem düzenledi.

Right to Life platformunun sözcüsü Inmaculada Fernández, yasa değişikliğine karşı çıktıklarını belirterek “Dua etmek suç değil. Kürtajın tek seçim olmadığını görmeleri için dua etmeye ve ihtiyacı olan kadınlara yardım sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

İspanya’daki doktorlar birliği Organización Médica Colegial (OMC) ise kamu sektöründe çalışan birçok jinekolog ve doğum uzmanının kürtaj uygulamasına yanaşmadığını ve kadınların zor durumda kaldığını belirtti.

Akredite Kürtaj Klinikleri Birliği’nin (ACAI) 2018’deki bir çalışmasına göre İspanya’daki kadınların yüzde 89’u kürtaj için kliniğe gittiğinde tacize uğradığını, yüzde 66’sı da tehdit altında hissettiğini söylemişti.

Sánchez hükümeti tüm devlet hastanelerinde kürtaj imkanı sağlanmasını öngören bir yasa değişikliği üzerinde de çalışıyor.

Kaynak : Independent