fbpx

Norveç’te eylem: “Petrol aramasını durdur”

Paylaş

Norveç’te Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı gurubun üyeleri başkent Oslo’da eylem yaptı.

Norveç’te Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı gurubun üyeleri başkent Oslo’da bulunan Sjursøya adlı yarımadada bulunan petrol terminalinde eylem yaptı. Eylem, iklim sorununa dikkat çekme temel hedefin yanı sıra İngiltere’deki eylemler ile koordine biçimde yürütülen “Petrol aramasını durdur” kampanyası kapsamında yapıldı.

Norveç Haber Ajansı NTB’ye göre 31 İklim eylemcisi 4 Nisan Pazartesi günü sabahı  slo’da bulunan Sjursøya petrol terminalinde yaptıkları eylemde kendilerini araçlara zincirledi. Polis iklim eylemcilerini Oslo emniyetine götürdü.

Oslo polis emniyetinden Operasyon Başkanı Tor Gulbrandsen NTB’ye yaptığı açıklamada “Polise getirilen 31 kişiden bazılarının gözaltına alındıkları, diğerlerinin ise ’emniyete getirme statüsünde’ olduklarını” söyledi. İklim eylemcileri, kendilerini araçlara zincirlemek, bu şekilde trafiği engellemek ve Sjursøya petrol terminalinde çalışmayı engellemekle suçlanıyor.

“PETROL ARAMASINI DURDUR”

Extinction Rebellion Norveç, eylem grubu sözcü Vebjørn Bjelland Berg NTB’ye gönderdiği bir e-postada “Eylemler, Cuma günü İngiltere’deki on petrol terminalini kapatan uluslararası “Just Stop Oil” kampanyasının bir parçası. Amaç, devlet Norveç kıta sahanlığında petrol ve gaz arama için tüm yeni lisansların verilmesini durdurma gerekliliğini yerine getirene kadar petrolle ilgili altyapıyı engellemeye devam etmek” mesajını verdi.

Norveç Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) gurubu kendi internet sayfalarında üç talep ileri sürüyor:

  • DOĞRUYU SÖYLE! Yetkililer, yaşamı tehdit eden iklim çöküşü ve ekolojik kriz hakkında ve hızlı ve radikal değişim ihtiyacı hakkında gerçeği anlatsın.
  • Yetkililer, biyosferin yok edilmesini ve türlerin kitlesel yok oluşunu durdurmak ve CO2 emisyonunu 2025’e kadar sıfıra düşürmeye yönelik politikaların hayata geçirsin.
  • DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRİN!

Kaynak: Evrensel Oslo / Mahmut ALGÜNERHAN