fbpx

Biontech kurucusu en zenginler arasında, çalışanların TİS hakkı bile yok

Paylaş

Bionetch’in kurucusu Uğur Şahin en zenginler arasına girdi. Şahin’in çalışanlarının ise TİS hakkına bile yok. Ukrayna savaşı Britanya’da kovid vakalarını gizliyor. Fransa ise seçimlere hazırlanıyor.

Korona pandemisi sayesinde, Biontech’in Kurucusu Uğur Şahin şu anda 13.6 milyar ABD doları özel varlığa sahip en zengin on Almandan biri. Çarşamba günü sunulan ticari rakamlar, yazar kasanın daha hızlı ve daha yüksek sesle çalışmaya devam ettiğini gösteriyor. Mainz merkezli firma, 2021 için 19 milyar satışla 10.3 milyar avro net kâr bildirmeyi başardı. 2020’de, yani korona aşısının piyasaya sürülmesinden önceki mali yılda, kâr çift haneli düşük milyon aralığındaydı.

Şahin’e göre 2021, “Biontech’in mRNA teknolojisine dayalı ilk onaylı aşıyla halk sağlığı ve küresel ekonomi üzerinde önemli bir etki yaptığı olağanüstü bir yıldı”. Biontech “sektördeki öncü rolünü sürdürmek” için “2021’in başarısını ilerletmek” istiyor. Gelecek Biontech yönetimi ve ilaç şirketinin hissedarları için pembe görünüyor: 2021’deki büyük kâr, toplam 2.6 milyar doz korona aşısının satışından elde edildi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Şahin, 2022 için şimdiden 2.4 milyar kutu için imzalanmış siparişler olduğunu söyledi.

Orada da kalmayacak, çünkü Almanya’da yapılan aşı pandemiyi durduramamış olsa bile, siyasi desteği sabit: Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) şimdiden dördüncü aşıyı destekliyor ve genel aşı zorunluluğu Biontech’in sipariş defterlerini daha fazla dolduracak. Şirket ayrıca şu anda, omikron varyantına uyarlanmış bir aşı versiyonunun özellikle etkili ve satın almaya değer olduğunu nisan ayında halka kanıtlayacak bir kurum içi çalışma üzerinde çalışıyor. Söz konusu olan önceki kovid-19 aşısı ile birleştirilecek olan yeni bir omikron bazlı aşı. Firma “olası onay başvuruları”nın desteklenmesini istiyor.

Aynı zamanda, federal hükümet, aşı patentlerinin serbest bırakılmasına karşı uluslararası sahnede tutkulu ve başarılı bir şekilde çalışıyor. Birçok yerde aşılama oranının hâlâ yüzde 10’un çok altında olduğu ve bu nedenle ele geçirilecek devasa bir pazarın bulunduğu Afrika’da, insanlar Biontech’in kendi inşa ettiği yeni konteyner fabrikasında aşıları 2023’te kendileri üretmeye başlayana sabırlı olması gerekecek.

30 Mart çarşamba günü ilaç şirketinin hissedarları için bir iyi haber daha vardı: Yıllık genel kurul toplantısında, şirket yönetimi önümüzdeki iki yıl için 1.5 milyar ABD dolarına kadar hisse geri alım programını onaylatacak. Bu, hisse senedi fiyatını daha da yükseltecek. Aynı zamanda, hissedarlara, fantastik ticari rakamlar göz önüne alındığında, hisse başına iki avroluk özel bir temettü sözü verildi. Araştırma ve geliştirme harcamaları da bu yıl içinde yüzde 50 artırılarak yaklaşık 1.5 milyar avroya yükseltilecek.

Biontech çalışanları ise avuçlarını yalıyor. Madencilik, kimya ve enerji endüstrisi sendikasına (IG BCE) göre şeffaf olmayan ücretlendirme yapılarından ve aşırı iş yüklerinden şikayet ediyorlar. Mainz merkezli firmada toplu iş sözleşmesi yok ve sendikanın görüşme teklifleri de yıllardır geri çevriliyor.

Kaynak: Evrensel / Çeviren: Semra Çelik