fbpx

İnsanlardan daha iyi kod yazabilen yapay zeka!

Paylaş

Google’ın yapay zekadan sorumlu şirketi DeepMind, rekabetçi bilgisayar programlamasında insanları yenebilecek kadar güçlü bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

DeepMind, Codeforces tarafından yakın zamanda düzenlenen son 10 kodlama yarışmasına katılsa ne olacağını gözlemleyerek, AlphaCode isimli bu sistemi değerlendirdi.

AlphaCode, gerçek dünyadaki programlama yarışmalarında ilk yüzde 54’te yer alarak gelişmiş yapay zeka programlarının insan düzeyinde eleştirel düşünce içeren görevleri üstlenme konusundaki potansiyelini gösterdi.

Codeforces’un kurucusu Mike Mirzayanov “Kuşkuluydum çünkü basit rekabetçi problemlerde bile genellikle algoritmayı sadece uygulamak değil, aynı zamanda, ki bu en zor kısmı, geliştirmek de gerekir” dedi.

AlphaCode gelecek vaat eden yeni bir rakip seviyesinde performans göstermeyi başardı. İleride ne olacağını görmek için sabırsızlanıyorum.

DeepMind yapay zekayı, programcıların üretkenliklerini artırmalarını sağlamanın yanı sıra, kod yazmayı bilmeyen fakat kendi uygulamalarını ve programlarını oluşturmak için fikirleri olan kişilere bu alanı açmak için geliştirmeyi umuyor.

Google’da yazılım mühendisi olarak çalışan rekabetçi programlamacı Petr Mitichev, bu yapay zeka sisteminin çözümler oluşturmak için “rastgele keşif” yöntemini nasıl kullandığını açıkladı.

Rekabetçi programlama problemlerini çözmek, insanlarda hem problem çözme konusunda yaratıcılık hem de iyi kodlama becerisi gerektiren gerçekten zor bir iş.

2014’te Google tarafından 500 milyon dolara satın alınan Londra merkezli girişim Deepmind, insan düzeyinde yapay zeka geliştirmede liderler arasında kabul ediliyor ve bu alanda birkaç önemli kilometre taşına imza atarak rakiplerini geride bıraktı.

Deepmind önceden de masa ve video oyunlarında en iyi insan oyuncuları aşan bir seviyeye kadar ustalaşma yeteneğine sahip bir yapay zeka geliştirmişti.

2020’de gösterilen MuZero algoritması herhangi bir insan verisi olmadan ve kuralları bilmeden satranç, şogi ve Atari video oyunlarını oynamayı kendi kendine öğrenebildi.

DeepMind CEO’su ve kurucusu Demis Hassabis, bu tür atılımların “gerçek dünyanın dağınıklığı ve karmaşıklığıyla başa çıkabilen” genel amaçlı yapay zekanın geliştirilmesine yönelik önemli adımlar olduğunu söyledi.

Kaynak: Independent Türkçe