fbpx

HDP kilit parti değil, iktidara adaydır

Paylaş

Her geçen gün iktidar kan kaybediyor ama muhalefet denilenlerin oyu artmıyor. Çünkü topluma ve sorunlarına cevap olamıyorlar. Denenmişlerdi denemek istemiyor çoğu ne olacak diye gözlemliyor. Kim dertlerine doğru çözümü sunarsa oraya gidecek.

HDP tam da bu noktada iyi bir çıkış yapmalı. Artık defansta değil gol atma çabasında olmalı. Bu kadar kriminalize edilmesi ve kapatılmaya çalışılmasının nedeni biraz da bu. Çıkış yapacağından korkuyorlar.

HDP artık Türkiye’de iktidar belirleyen kilit parti değil iktidar olabilecek partidir. Bu konuda 3 temel öneri sunulabilirim ve tabi bu öneriler çoğaltılabilir de:

1 – Politik araştırma geliştirme merkezi kurup toplumun sorunlarını iyi analiz edip somut çözüm projeleri ve programı yapmalıdır.

Bunun için akademisyenlerden, STK’lar vb gibi ilgili kesimlerle yanyana gelerek toplantılar yapılmalı, bu toplantılardan çıkacak tezler halkın görüşlerine sunulmalı. Sadece bu çaba bile bir sinerji yaratacaktır. Eğitim, sağlık, adalet, dışişleri, içişleri, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk, vb konularda somut çözümler oluşturulmalı.

2 – İkincisi, ittifak ve diploması çalışması öncelikle Kürt ittifakı, Kürdistan ittifakı ve demokrat aydın yazar liberaller ve sistemden rahatsız olan tüm kesimlerle, sol-sosyalist kesimlerle, inanç çevreleriyle görüşülmeli.

Diplomatik anlamda, uluslararası güç merkezleri ve finans çevreleri ile görüşülmeli. Örneğin İngiltere, Amerika, Çin, Rusya, Fransa, Almanya, İsrail, Mısır vb çevrelerle ve finans çevreleri ile görüşüp istikrarın ve demokrasinin, hak ve özgürlüklerin onlar için de kazanç olacağı anlatılmalı.

3- Üçüncüsü, siyasetimizin temel kaynağı olan halkla buluşulmalı, dokunulmalı, anlatılmalıdır. Özellikle kadın boyutuyla yapılacak çalışmalar en temel sıçramayı ve gelişmeyi sağlayacaktır. Bu ana eksende yer almalıdır. Yaratılacak sinerji HDP’yi iktidarı belirleyen durumdan iktidar olmaya taşıyacak en temel ihtiyacımızdır.

Tabi bu öneriler bir tartışma yaratıp zenginleştirilmelidir. Çünkü insanlar artık ne AKP’ye ne de karşısında yer alan denenmişlere güvenmiyor. Çözüm sunulmazsa yarın AKP iktidar gücünü kullanarak yapacağı bir manevra ile halkı yanına çekebilir. Bu muhalefetin zaten kazanma derdi yok!

18.02.2022