fbpx

Frankfurt’un “istenmeyen kişisi”: Yusuf Yerkel

Paylaş

AABF, ADGB, DİDF, CHP Hessen, SOL Parti Hessen gibi Türkiyelileri temsil eden kuruluşlar ve IG Metall gibi önde gelen işçi sendikaları, Soma’da işçi tekmeleyen Yusuf Yerkel’in, Frankfurt’a ticaret ataşesi olarak atanmasını bugün ikinci kez protesto etti.

Yerkel, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticari Ataşe olarak atanmıştı.

Bugün 16:00’da (TSİ: 18:00) T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu karşısında başlan etkinliğe Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), CHP Hessen, SOL Parti Hessen, Soykırım Karşıtları Derneği (SKD) gibi Türkiyeli muhaliflerin oluşturduğu çok sayıda kuruluşun yanında Alman işçi sendikaları Deutscher Gewerkschaftsbund, IG Metall ve IG BCE de destekledi.

Persona non grata

Kuruluşlar Alman makamlarının Yerkel’in “itimatnamesi”ni kabul etmemesini ve “istenmeyen kişi” (persona no grata) ilan ederek ülkeden çıkarmasını istediler.

Yusuf Yerkel’in Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen büyük maden cinayeti sonrasında ilçeye gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı protesto eden bir işçiyi jandarmaların arasında yere devirip tekmeleyen görüntüleriyle hafızlara kazınmıştı.

O tarihte Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı olan Yerkel’in, acı ve öfkeyle Erdoğan’ın zırhlı makam aracını tekmeleyen işçiyi tekmeledikten sonra ayağının incindiği gerekçesiyle doktor raporu almış olması da hatırlarda.

İlk protesto ve yankıları

Yerkel’in Frankfurt’a tayininin duyulmasından sonra Almanya’daki Türkiyeli muhalifler 14 Ocak’ta düzenledikleri protestoyla Almanya ve Türkiye kamuoylarını bilgilendirmiş, Yerkel’in işçi E. Kocabıyık’ı tekmelediği anın fotoğrafları ve olayın öyküsü Almanya medyasında yaygın olarak paylaşılmıştı.

Almanya’nın en çok satan haftalık dergisi Bild haberi bütün ayrıntılarıyla ve şu başlıkla vermişti: “Bu tekmeci yeni ticaret ataşesi olacak!”

Frankfurt’ta yayınlanan Frankfurter Rundschau gazetesi internet baskısında, Yerkel’in bir kötülük simgesi olarak ünlenen fotoğrafına ve Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Atila Karabörklü’nün “Militan, aşırılık yanlısı ve anti-demokrat bir kişinin ticaret ataşesi olarak kullanılmasını kabul edemeyiz” sözlerine yer vermişti.

Gazetenin haberinde ayrıca Karabörklü’nün Yerkel’in atanmasının Hessen ve Frankfurt’ta ve aynı zamanda “Türk toplumu içinde “muazzam bir yıkıcı faktör” olacağına ilişikin tespitlerine de yer vermişti. Karabörklü, yalnızca TGD’ye bütün ülkede başkanlık etmekle kalmıyor, aynı zamanda Türk toplumunun Hessen devlet başkanı olarak da görev yapıyor. Dernek Türk göçmen kökenli Almanya yurttaşlarının ve Almanya’daki Türklerin çıkarlarını temsil ediyor.

Başkonsolosluk önünde protesto

Türkiye’nin Frankfurt’taki Başkonsolsluğu önünde biraraya gelen kitle ”Yusuf Yerkel kendisinden geçecek kadar acımasızca, kolluk kuvvetleri tarafından yerde savunmasız halde tutulan bir maden emekçisini hunharca tekmelemişti, bu yüzden işçi ve emekçi tekmeleyen Yusuf Yerkel’i şehrimizde istenmeyen kişi olarak ilan ediyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Platform adına açıklamayı Darmstadt Halkevi’nde Erol Durak yaptı:

“Bu insanlık düşmanını ne şehrimiz Frankfurt’ta ne de eyaletimiz Hessen’de görmek istiyoruz.” diyen grup, Yerkel görevden çekilene kadar eylemlerinin devam edeceğini açıkladı.

Bianet / Gaste Avrupa