fbpx

BM, Yahudi soykırımının inkarını kınayan karar tasarısını kabul etti

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Holokost’un inkarını kınayan karar tasarısını kabul etti.

Kararda, bütün üye ülkelerden ve sosyal medya kuruluşlarından antisemitizm ve Holokost’un inkarının ve saptırılmasının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması istendi.

BM Genel Kurulu üyeleri oylama yapmadan uzlaşıyla özellikle İsrail ve Almanya tarafından desteklenen kararın kabul edilmesinde görüş birliğine vardı. İsrail’in en önemli düşmanı İran’ın kendisini bu karardan ayrı tuttuğu bildirildi.

Tasarının özellikle 20 Ocak’ta kabul edilmesini isteyen İsrail ve Almanya, Nazi liderlerinin, “Yahudi Sorununa Nihai Çözüm” konu başlığıyla 20 Ocak 1942 yılında Berlin’de düzenledikleri Wannsee Konferansı’nın 80. yıl dönümüne denk gelmesi itibarıyla BM’nin bu yönde karar almasının önemine dikkat çekti.

Bu konferansın ardından alınan kararlar uyarınca, 6 milyona yakın Yahudi öldürülmüştü.

İsrail’in BM neznindeki temsilcisi Büyükelçi Gilad Erdan, kararın kabul edilmesi dolayısıyla yaptığı açıklamada, Holokost’un inkarı ve saptırılmasına artık tolerans gösterilmemesi gerektiğini belirterek, “Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformları Holokost ile ilgili yalan ve saptırmaları yayıyor. Sosyal medya devleri artık platformlarında yayılan nefrete kayıtsız kalmamalı ve hemen harekete geçmeli.” dedi.

BM kararında, üye ülkelerden gelecekte soykırımlar yaşanmaması için Holokost’u ve Nazik kamplarını gelecek nesillere daha iyi anlatmaları istenirken, BM’nin ilgili kurum ve kuruluşlarına Holokost’un inkarı ve saptırılmasını önlemeye yönelik projeler geliştirerek bunları hayata geçirmeleri çağrısı yapıldı.

Kaynak : Euronews