fbpx

İsviçre’nin yeni pandemi kuralları

Paylaş

Koronavirüsü‘nün yayılmasına karşı tedbirleri genişleten Federal Hükümet, bugün gerçekleştirdiği toplantısında, Koronavirüs ile mücadele ilgili yeni kararlarını açıkladı. Buna göre ev ofisi zorunluluğu ve temas karantinası Şubat ayı sonuna kadar geçerli olmaya devam edecek.

Belirli kapalı alanlar için 2G ve 2G+ kuralı, kapalı mekanlarda maske kullanma zorunluluğu, 300’den fazla kişinin katıldığı açık hava etkinlikleri için 3G kuralı ve özel toplantı kısıtlamaları ise Mart ayı sonuna kadar uzatıldı.

Önlemler kapsamında Korona sertifikalarının geçerliliği 31 Ocak 2022’den itibaren 365 günden 270 güne indirilecek.

Şimdilik daha katı önlemler planlamayan Federal Hükümet, rekor sayıdaki yeni enfeksiyona rağmen, Korona salgınında mümkün olduğunca esnek kalmak istiyor.

Salgının yayılmasına yönelik önlemlerin daha erken kaldırılmasına izin verip vermediğini sürekli olarak gözden geçiren Federal Hükümet, 2 Şubat 2022 tarihinde yapacağı bir toplantısında, mevcut duruma göre gevşemenin mümkün olup olmadığını görüşecek.

İsviçre’ye girişlerdeki test uygulaması

22 Ocak Cumartesi gününden itibaren, aşılanmış ve iyileşmiş kişilerin artık İsviçre’ye girmeden önce negatif PCR veya hızlı antijen testleri göstermeleri gerekmeyecek.

Aşılanmamış ve iyileşmemiş kişiler bu testler zorunlu olmaya devem edecek. Bu kişilerin dört ile yedi gün sonra ikinci bir test yaptırmaları gerekmeyecek.

İsviçre’ye uçak veya şehirlerarası otobüslerle giriş yapan kişilerin seyahat formunu doldurmaları zorunlu olmaya devam edecek.

İletişim bilgilerini toplama yükümlülüğü kaldırıldı

25 Ocak 2022’den itibaren, kısıtlı temas karantinası nedeniyle iletişim bilgilerini toplama yükümlülüğü de kaldırıldı. Şimdiye kadar bu zorunluluk, diskoteklerde ve erişim kısıtlaması olmayan maksimum 50 kişinin olduğu belirli kapalı mekan etkinliklerinde (örneğin dini etkinlikler) mevcuttu.

Maske zorunluluğunda değişiklik yok

Federal Hükümet; izolasyon kurallarında değişiklik, maske zorunluluğunun sıkılaştırılması veya üniversitelerde yüz yüze öğretimin yasaklanması gibi ek  düzenlemelerden kaçınıyor. Bu kapsamda büyük etkinliklerde, yiyecek-içecek tüketimi için masada oturma gereksinimi, kapasite kısıtlamaları gibi sıkılaştırmalardan kaçındı.

PCR testleri için önceliklendirme

Federal Sağlık Dairesi (BAG), testlere olan yüksek talep ve halihazırda yoğun olarak kullanılan laboratuvar kapasiteleri nedeniyle kantonlara PCR testleri için şu gruplara öncelikler yapılmasını öneriyor;

  1. Semptomları olan risk altındaki kişiler veya testi pozitif çıkan bir kişiyle temastan sonra risk altındaki kişiler
  2. Sağlık kurumlarında tekrarlanan testler (hastane ve klinikler, huzurevleri, engelli merkezleri)
  3. Semptomu olan kişilere yapılan testler (antijen hızlı testleri de mümkün olabilecek)
  4. Okullarda tekrarlanan testler
  5. Şirketlerde tekrarlanan testler
  6. Özel bir iş gezisi için yapılacak olan testler (PCR zorunluysa)
  7. Özel istek üzerine yapılacak olan testler (Test sertifikaları için)

PCR testi kapasitelerini rahatlatmak için, hızlı antijen test sonucu pozitif çıkanlar, 24 Ocak’tan itibaren geçici olarak İsviçre sertifikası edinebilecekler.

270 gün boyunca geçerli olacak olan bu sertifika sadece İsviçre’de kullanılabilecek.

Kaynak: Haber Podium