fbpx

Faşistlerin gövde gösterisi: İtalya’da tabuta Nazi bayrağı sarıldı

Paylaş

İtalya’nın başkenti Roma’da faşist Forza Nuova partisinin bir üyesinin cenazesinde tabut Nazi bayrağına sarıldı ve katılımcılar Nazi selamı verdi. Kilisenin önünde yaşanan olaya tepki yağdı.

İtalya’da faşist Forza Nuova partisinin bir üyesinin tabutuna kilisenin önünde Nazi bayrağı sarılması ve katılımcıların Nazi selamı vermesi tepki çekti. Yahudi cemaatinden ve Katolik Kilisesi’nden kınama gelirken, polis de nefret suçu işlenip işlenmediği konusunda soruşturma başlattı.

Sosyal medyada da tepki çeken olay, başkent Roma’nın merkezindeki Santa Lucia Kilisesi’nde yapılan cenazede yaşandı. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, 44 yaşında ölen Alessia Augello’nun Santa Lucia Kilisesi’ndeki cenaze töreninin çıkışında, Forza Nuova’nın yaklaşık 20 üyesi tabutu gamalı haç bulunan Nazi bayrağına sardı ve cenazeyi Nazi selamıyla uğurladı.

‘İDEOLOJİK BİR SÖMÜRÜ’

Katolik Kilisesi Roma Piskoposluğu, görüntülerin yayımlanması sonrasında olayı sert bir dille kınadı. Açıklamada, cenazeyi yöneten din görevlilerinin kilisenin dışında yaşanan bu olayla bir ilgisi olmadığı vurgulanırken, Nazi bayrağı için ‘Hıristiyanlıkla bağdaştırılamayacak korkunç bir simge’ denildi. Kilise, olayı ‘ideolojik ve şiddet içerikli bir sömürü’ olarak niteledi, kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti.

YAHUDİ CEMAATİ: KABUL EDİLEMEZ

Roma’daki Yahudi cemaatinden yapılan açıklamada da, 2. Dünya Savaşı’ndan ve İtalya’daki faşist diktatörlüğün çöküşünden yaklaşık 70 sene sonra bu tür olayların yaşanabilmesi kınandı. Açıklamada, “Gamalı haçlı bir bayrağın bu devirde kamuoyu önünde, özellikle de Yahudilerin Naziler ve faşist işbirlikçileri tarafından sınırdışı edilmesine sahne olmuş bir şehirde sergilenmesi kabul edilemez” denildi. Yahudi cemaati, bu olayın bir kilisenin önünde yaşanmasının ‘özellikle korkunç’ olduğunu belirtti. 

ROMA’DA 1000’DEN FAZLA YAHUDİ AUSCHWITZ’E GÖNDERİLMİŞTİ

İtalya’nın bakenti Roma’daki Yahudi mahallesine 16 Ekim 1943’te düzenlenen baskının ardından 1000’den fazla Yahudi sınırdışı edilmiş, birçoğu Nazi işgali alındaki Polonya’da bulunan Auschwitz ölüm kampına gönderilmişti. Bu kişilerin sadece 16’sı dönmüştü.

Kaynak: Duvar