fbpx

İsviçreli seçmenler tütün karşıtı reklam girişimine karar verecek

Paylaş

Dünyanın en büyük sigara şirketlerine ev sahipliği yapan İsviçre, Avrupa’da tütün reklamlarına karşı en zayıf yasalardan bazılarına sahip. 13 Şubat’ta İsviçreli seçmenler, gençleri hedef alan her türlü reklamın yasaklanması çağrısında bulunan “Çocukların tütün reklamlarından korunmasına evet” adlı popüler girişim hakkında oy kullanacak.

GİRİŞİM NE İSTİYOR?

İsviçre’de tütün ürünleri reklamları belirli kısıtlamalarla yapılabiliyor. Radyo ve televizyonda tütün reklamları yasakken, özellikle de küçüklere yönelik olan reklamlara izin verilmiyor. Bunlara ek olarak kantonların çoğu, örneğin afişlerde ve sinemalarda tütün reklamları için farklı yasaklar getirdi.

Girişim, çocukların ve gençlerin görebileceği her yerde; basında, afişlerde, internette, sinemalarda, büfelerde veya etkinliklerde tüm tütün reklamlarının yasaklanmasını istiyor. Aynı talepler elektronik sigaralar için de isteniyor.

İSVİÇRE İLE ULUSLARASI KARŞILAŞTIRMA

İsviçre, Avrupa’daki en zayıf tütün kontrol rejimlerinden birine sahiptir. 2019 Tütün Kontrol Ölçeği sıralamasında İsviçre, tütün reklamlarına getirilen kısıtlamalar açısından genel olarak alttan ikinci ve son sırada yer aldı. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (WHO FCTC) onaylamayan tek Avrupa ülkesidir. İsviçre anlaşmayı 2004 yılında imzaladı, ancak parlamentonun reklamları kısıtlama konusundaki isteksizliği ülkenin taahhütlerini yerine getirmesini engelledi.

Bunun nedeni İsviçre’nin dünyanın en büyük sigara üreticilerine ev sahipliği yapmasıyla açıklanabileceği belirtiliyor. Philip Morris International (PMI) İsviçre’de önemli bir varlığa sahiptir. PMI’nin dünya çapındaki operasyon merkezi ve PMI İsviçre, Lozan’da yerleşiktir ve küresel araştırma ve geliştirme tesisi Neuchâtel’dedir. Japan Tobacco International’ın genel merkezi 2015’ten beri Cenevre’de bulunurken, British American Tobacco’nun İsviçre ofisleri ve Jura kantonu Boncourt’ta bir üretim tesisi bulunuyor. Yıllardır İsviçre’de bulunan bu şirketler, milletvekillerine yönelik yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor.

GİRİŞİMİ KİM DESTEKLİYOR?

Girişim İsviçre Tabipler Birliği, İsviçre Kanser Birliği, İsviçre Pediatri Derneği ve “Bağımlılık İsviçre derneği”’dahil olmak üzere çeşitli sağlık ve gençlik kuruluşları tarafından başlatıldı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi, Liberal Yeşiller Partisi ve Protestan Parti tarafından destekleniyor.

İsviçreli sigara tiryakilerinin yarısından fazlası bu alışkanlığa 18 yaşına gelmeden başladı. Girişim komitesi erken sigara içmenin uzun süreli bağımlılık, hastalık ve ölüm riskini artırdığını söylüyor. Birkaç araştırmanın, reklamların gençler üzerindeki güçlü etkisini gösterdiğini, dolayısıyla onlara ulaşabilecek her türlü tütün reklamını yasaklamanın önemini belirttiler. 

Girişimin destekçileri, ücretsiz gazeteler, sosyal ağlar ve internet gibi reşit olmayanların erişebildiği birçok yerde reklama hala izin verildiğinden hatta festivallerde bile tütün reklamlarının yer aldığına işaret ettiler.

İnisiyatif komitesi, “Bu nedenle, tütün ve reklam endüstrilerinin çıkarları, çocuklarımızın ve gençlerimizin refahının üzerindedir” dedi.

İNSİYATİFE KİM KARŞI?

Parlamento çoğunluğunu temsil eden sağdaki ve merkezdeki partilerin çoğu ve hükümet girişimin çok ileri gittiğine inanıyorlar. Reklamlara yalnızca gençlerin erişemeyeceği nadir yerlerde veya platformlarda izin verilecek” denildi.

İsviçre Halk Partisi Milletvekili Thomas Burgherr, “Yasal olarak üretilen ve yasal olarak temin edilebilen ürünlerin artık reklam konusu olmaması, benzeri görülmemiş ve anlaşılmaz olurdu”. Ekonomik özgürlüğe yönelik haksız bir saldırı olduğuna inanıyoruz” dedi.

Girişimin muhalifleri, karşı önerinin federal düzeyde çeşitli kısıtlamalar getirerek gençlerin korunmasını yeterince güçlendirdiğini, kantonların ise ek önlemler almakta özgür olduğunu söylediler. Muhalifler yeni yasanın ülke çapında küçüklere tütün satışını yasakladığını, oysa bugün yaş sınırının bir kantondan diğerine değiştiğini de belirtiyorlar. Bu uyumun gençleri tütünün zararlı etkilerinden korumak için büyük bir adım olduğunu belirttiler.

Kaynak : İsviçrenin Sesi