fbpx

Filistin’den uluslararası topluma çağrı

Filistin Devlet Başkanlığı, Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İsrail hükümeti yerleşimcilerin şiddet ve teröründen tamamen ve doğrudan sorumludur” dendi.

Saldırıların devam etmesinin bölgenin bir şiddet döngüsünde kalmasına yol açacağı uyarısı yapılan açıklamada, saldırıların durması için uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

“Durum kontrolden çıkabilir”

Filistin Dışişleri Bakanlığı da 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada, yerleşimcilerin Filistin köylerine ve beldelerine yönelik saldırıları nedeniyle “çatışma bölgesinde durumun kontrolden çıkması ve bunun tehlikeli sonuçları” konusunda uyarıda bulunmuştu.

İsrailli sivil toplum örgütü Barış Şimdi (Peace Now), 15 Aralık’ta yayımladığı raporda, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının arttığını duyurmuştu.

BM: 427 saldırı gerçekleşti

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi de bu yıl Kasım ayına kadar Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da yerleşimcilerin 427 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250’den fazla Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde yaklaşık 500 binden fazla yerleşimci ikamet ediyor. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm yerleşim birimleri yasadışı kabul ediliyor.

“Beytullahim’i hapishaneye çevirdi”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Noel Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, İsrail’in, İsa’nın doğum yeri olduğuna inanılan Beytullahim’i Kudüs’ten kopararak adeta bir hapishaneye dönüştürdüğünü söylemişti.

AA’nın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, Devlet Başkanı Abbas, Noel Bayramı münasebetiyle Filistin halkı başta olmak üzere dünya halklarına hitaben bir mesaj yayımladı. Mesajında İsrail’in Hristiyanlara yönelik ihlallerine dikkati çeken ve Beytullahim’in etrafının Yahudi yerleşim birimleriyle kuşatıldığını vurgulayan Abbas, “İşgal devleti, Hazreti İsa’nın doğduğu kent olan Beytullahim’i büyük bir hapishaneye çevirdi. Etrafında 18 dev Yahudi emperyalist müstemleke inşa etmiş, 100 binden fazla Yahudi’yi çevresine iskan etmiş ve Beytullahim’i illegal bir ilhak duvarı ile de Kudüs’ten koparmıştır” dedi.

Filistin devletinin kendi sınırlarına hakim olamadığına işaret eden Abbas, “İşgal nedeniyle Hristiyan hacıları ve Müslüman ziyaretçileri karşılayamıyoruz” diye konuştu.

Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Ermeni Mahallesi’nin de Eski Şehir bölgesinin geri kalanından koparılmaya çalışıldığına dikkati çeken Filistin Devlet Başkanı, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaşanan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirtti. Abbas, tüm ülkeleri ve kiliseleri, Filistin topraklarındaki Hıristiyan varlığını muhafaza etmeye davet etti.