fbpx

BM, çalışanlarının güvenliği için Taliban’a para ödeyecek

Paylaş

BM’nin, Afganistan’daki çalışanlarının güvenliğini sağlamak için Taliban’a 6 milyon dolar ödemeyi planladığı ortaya çıktı.

ABD’nin çekilmesiyle birlikte Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban’ın eski güvenlik gücü mensuplarının 100’den fazlasını öldürdüğünü rapor eden Birleşmiş Milletler (BM), ekiplerine koruma sağlaması için Taliban’a 6 milyon dolar ödemeyi değerlendiriyor. Plan hayata geçerse, ödeme, BM ve ABD’nin yaptırım listesinde, ABD’nin Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ‘En Çok Arananlar’ listesinde bulunan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani’ye bağlı personele yapılacak.

Reuters’e konuşan BM’den bir kaynak, bir BM bütçe belgesinde Taliban’a güvenlik sağlaması karşılığı 6 milyon dolar ödenmesinin önerildiğini aktardı. Belgeyi inceleyen Reuters, eski ABD destekli Afgan hükümetiyle yapılmış, kısaltması SOMA olan anlaşmanın genişletilmesi kapsamında, BM tesislerini koruyan Taliban savaşçılarının aylık ücretlerini sübvanse etmek ve onlara aylık gıda yardımı sağlamak için ödeme yapılmasının önerildiğini belirtti.

Belgede son ABD birliklerinin ayrılmasıyla ağustos ayında Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da güvenliğin sağlanamaması durumunun devam ettiği ve uluslararası mali yardımların kesilmesi nedeniyle Taliban hükümetinin korkunç bir fon sıkıntısı çektiği dile getiriliyor.

Reuters’in belgeyle ilgili sorularına yanıt gönderen BM Sözcüsü Yardımcısı Ferhan Hak, Taliban’a ödeme içeriğini yalanlamadı.

Sözcü Yardımcısı, “Birleşmiş Milletler’in bir işveren olarak BM personelinin güvenliğin olmadığı alanlarda çalıştığı durumlarda ev sahibi devletlerin kapasitesini güçlendirme ve gerektiğinde takviye etme görevi vardır” dedi.

“BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), tüm BM yaptırım rejimlerine tam olarak uymayı sürdürüyor” iddiasında bulunan Hak, önerilen ödemelerin BM ve ABD yaptırımlarını ihlal edip etmeyeceğine ilişkin soruya yanıt vermedi.

Kaynak : Sputnik