fbpx

İspanyol Kilisesi cinsel istismar iddialarını soruşturma kararı aldı

Paylaş

İspanya’da Katolik Kilisesi çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarını soruşturacak. Haber, El Pais gazetesinin 1942’den beri yaşanan vakaları 381 sayfalık dosyayla Papa’ya iletmesi sonrası geldi.

İspanya’da Katolik Kilisesi’nin, yüzlerce çocuğa yönelik cinsel istismar iddiaları nedeniyle soruşturma açacağı belirtildi. El Pais gazetesinin haberine göre, çok sayıda din görevlisi 80 yıl geriye giden iddialardan soruşturulacak.

Haberde, El Pais’in araştırmaları sonucunda Papa Francis’e Kıbris ziyaretinden dönerken 2 Aralık’ta 385 sayfalık bir dosya iletildiği, İspanyol kilisesinin kararının da gazetenin dosyayı Papa’ya vermesi sonrası alındığı belirtildi. Buna göre, 251 rahip ve bazı dini kurumlardan daha alt düzey isimler hakkındaki iddialar soruşturulacak.

Kilisede cinsel tacize maruz bırakılan kişilerin sayısının şu an en az 1237 olduğu ancak binlere yükselebileceği belirtiliyor. En eski vakanın 1942 yılında, en yenisinin ise 2018’de yaşandığı aktarıldı. İddiaların 31 tarikat ve ülkedeki yaklaşık 70 piskoposluk bölgesinin 31’ini ilgilendirdiği kaydedildi.

El Pais’e göre soruşturma, Barselona Başpiskoposu Kardinal Juan Jose Omella’nın liderliğindeki İspanya piskoposlar konferansı tarafından yürütülecek. 

Papa Francis kasım ayında, Katolik Kilisesi’nin yıllardır üzerini örtmeye çalıştığı cinsel istismar skandallarının açığa çıkarılmasına yardım eden gazetecilere teşekkür etmişti.

Kaynak : Duvar