fbpx

Garibe Gezer’in ölümü hakkında avukatları basın toplantısı düzenledi

Paylaş

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in avukatları müvekkillerinin hem ölümü hem de uğradığı işkence hakkında ayrı ayrı yürütülen soruşturmalarda gizlilik kararı verildiği aktardı.

Gezer’in dosyasına ilişkin İnsan Hakları Derneği ( İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Gezer’in avukatlarından olan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in hazır bulunduğu toplantıda, ilk konuşma Avukat Jiyan Tosun tarafından yapıldı.

‘Savcı, faillerden suçu ortaya çıkarmasını istedi’

Müvekkilleri Garibe Gezer İHD’ye ilk Haziran 2021 tarihinde başvurup, yardım talep ettiğini anlatan Tosun, “Biz haziran ayında o dönem tutulduğu Kayseri Bünyam Cezaevi’nde gittik ancak sevk edildiği için daha sonra nerede olduğunu öğrenmedik. Daha sonra Kocaeli Kandıra Cezaevi’nden bir başvurusu oldu ve ağustos ayında oraya giderek kendisiyle görüştük. Yaptığımız görüşmede 21-25 Mayıs tarihleri arasında ciddi anlamda işkencelere maruz kaldığını bize aktardı” dedi.

Bütün bu işkence ve cinsel işkencenin aslında Garibe Gezer’in hak ihlallerine olan isyanı olduğunu vurgulayan Tosun, cezaevi idaresine ısrarla tek kişilik hücrede kalmak istemediğini söylediğini, ancak bu talebini her dile getirdiğinde başka bir şiddete maruz kaldığını aktardığına dikkat çekti.

Gezer’in 25 Mayıs 2021 tarihinde çok ağır bir işkenceye maruz kaldığını ve sesini duyurmak adına hem ailesine hem de arkadaşlarına hem de avukatlara mektuplar gönderdiğini anlatan Tosun, “Sayısız mektubu var ve cezaevi idaresi hepsine el koydu. Uğradığı şiddeti anlatmasının önüne geçti. Haziran ayında yaklaşık yazdığı 20 mektup var. Netice de Garibe sesini duyuramayacağını anlıyor ve 7 Haziran’da bu kez hücresini yakıyor. Hücresini yaktıktan sonra süngerli odaya alınıyor ve 24 saat boyunca burada bırakılıyor” diye konuştu.

Müvekkillerinin uğradığı işkence hakkında yaptıkları suç duyurusunun ancak kamuoyu oluştuktan sonra Kasım ortalarında ayında bir gelişme yaşadığını belirten Tosun, Gezer’in Adli Tıp Kurumu’na sevk edildiğini edilse de ne ifadesinin ne de şüphelilerin ifadelerinin alındığını gibi pazartesi soruşturma hakkında gizlilik kararı verildiğini öğrendiklerini söyledi.

Tosun, müvekkillerinin süngerli odada nasıl tutulduğunu araştırmasını talep ettikleri ancak soruşturma savcının bunun yerine, bizzat suçu işleyen cezaevi idaresinden odanın fotoğrafını istediğini ifade etti.

Savcının resmen faillerden suçu ortaya çıkarmalarını istediğine işaret eden Tosun, “Bu büyük bir ihlal oluşturuyor çünkü oradaki tüm deliler karartılmış oluyor. Faillerden, suçu ortaya çıkartın diyor savcı. Bir soruşturma böyle yürütülmez” vurgusunda bulundu.

‘Garibe Gezer’in ölümü saatler sonra ailesine haber verildi’

Gezer’in şüpheli ölümünü öğrendikten sonra yaşanan gelişmeleri anlatan Avukat Jiyan Kaya da, Gezer’in ölüm haberini geç aldıklarını, ölüm raporuna göre 14. 15’te vefat etmesine rağmen saat 17.00’de ailesinden haber aldıklarına işaret etti.

Cezaevi idaresini arayarak geldiklerini söylemelerine rağmen otopsinin avukatlar olmadan yapıldığını belirten Kaya, cezaevine diğer müvekkilleriyle görüşme taleplerinin ise uzun bir bekleyiş sonrası, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun araya girmesiyle gerçekleştirdiğini aktardı.

Cezaevindeki diğer mahpusların Gezer’in ölümünden televizyon aracılığıyla geç saatte haberdar olduğunu aktaran Kaya, bu durumun cezaevinde yaşanan ağır tecrit koşullarını gösterdiğini kaydetti.

Müvekkilleri cenazesinde ayrımcı ve ırkçı politikaların devam ettiğine dikkat çeken Kaya, cenaze aracı bile verilmediğini, ailenin yasına dahi saygı duyulmadığını hatırlattı.

Gezer’in hakkında hakaret ve mala zarar verme suçlamalarında ifade alan savcının, şu an şüpheli ölümü ile ilgili dosyada da görevli olduğuna dikkat çeken Kaya, söz konusu savcının dosyadan el çekmesine yönelik itirazda bulunacaklarını duyurdu.

Günlük ve mektuplara gizlilik kararı!

Avukat Veysi Eksi de Gezer’in işkence sürecine dair yapılan suç duyurusu ile ölümüne dair soruşturmalar hakkında alınan gizlilik kararına şöyle tepki gösterdi:

“Gizlilik konulan dosyalarda Garibe’nin Kürtçe ve Türkçe tuttuğu günlükleri ve mektupları var. Bunlara ulaşmamız gerekiyor ki müvekkilimizin bu sonuca götüren süreci doğru tahlil edelim. Açıkça söylüyorum savcılık makamına güvenmiyoruz. Bunların üzerine bir tahrifat yapmayacağına dair bizim içimiz müsterih değil. Bu saate dek yaşadıklarımızdan açıkça bir şeylerin gizlendiği ortaya çıkıyor ve alınan her iki gizlilik kararları da bunu gösteriyor.” Gizlilik kararlarının derhal kaldırılmasını isteyen Eksi, aksi taktirde burada savcıların zan altında kalacağı uyarısında bulundu.

Kaynak: ANF