fbpx

IndustriALL: Myanmar ile ticaret durdurulmalıdır!

Paylaş

Myanmar’da askeri yönetim yaklaşık on bir aydır iktidarda, ülkedeki sendikalar, işçi haklarını korumak için demokratik yönetim şart olduğunu diktatörlüğün derhal sona ermesi gerektiğini söylüyorlar.

7 Aralık’ta IndustriALL, Myanmar’da demokrasi mücadelesi için dayanışma amaçlı bir web seminerine ev sahipliği yaptı.

Askeri darbeden ve demokratik olarak seçilmiş Demokrasi için Ulusal Lig hükümetinin devrilmesinden on ay sonra, Myanmar’da siyasi ve ekonomik durum kötüleşiyor.

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği’ne göre, Şubat ayından bu yana Myanmar’da 1.305 kişi öldürüldü ve 7.823 kişi gözaltına alındı.

IndustriALL üyesi Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu (IWFM) başkanı ve CTUM saymanı Khaing Zar, birçok hazır giyim işvereninin askeri diktatörlüğü iş kanunlarını görmezden gelmek ve toplu sözleşmeleri ihlal etmek için kullandığını söyledi. Ve işçilerin ödenmeyen ücretleri veya kesintileri protesto ettiği ve işverenlerin protesto eden işçilere karşı askerler getirdiği durumlar var.

Khaing Zar ekledi:

“Demokratik bir hükümet olmadan işçi hakları da olmaz. Mevcut çalışma durumu, modern kölelik ile karşılaştırılabilir. Markalar Myanmar’a yatırım yapmaya devam ederse, dolaylı olarak askeri rejimi finanse ediyor ve insanları tehlikeye atıyorlar. Avrupa Birliği, Silah Dışında Her Şey ayrıcalığını derhal geri çekmeli.”

IndustriALL, Myanmar’da iş yapan çok uluslu şirketleri, askeri cuntaya karşı kapsamlı ekonomik yaptırımlar kampanyasının bir parçası olarak, ülkedeki operasyonları durdurmak, elden çıkarmak, yeni sipariş vermeyi durdurmak ve iş ilişkilerini durdurmak için derhal harekete geçmeye çağırdı.

IndustriALL kongresi Eylül ayında Myanmar’daki demokratik mücadeleyi destekleyen ve askeri cuntaya karşı kapsamlı ekonomik yaptırımlar talep eden bir acil durum kararı kabul etti. Yaptırım çağrısı kararı Myanmar işçi hareketi tarafından alındı ​​ve dünya çapındaki sendikalar ve aktivistler tarafından desteklendi.

7 Aralık’taki web seminerinde Hindistan, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Tayland ve Filipinler’den sendikacılar, demokrasi yanlısı mücadelelerinde Myanmar sendikacılarıyla dayanışmalarını dile getirdiler.

IndustriALL başkan yardımcısı Akira Takakura katılımcılara “Myanmar kardeşlerimizle ve ulusal birlik hükümetiyle birlikteyiz. Myanmar’da işçi hareketinin özgürce işini yapabileceği bir demokrasiye dönüş için mücadele etmeliyiz” dedi.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan şunları söyledi:

“ILO’nun ulusal birlik hükümetini kalıcı olarak tanıması kritik derecede önemlidir. Ve askeri rejim izole edilmelidir. Çok uluslu şirketlere insanlığın ve demokrasinin tarafını seçmeleri için çağrımızı yineliyoruz. Temel mesajımız, şirketler işgücünün güvenliğini garanti edemediğinden Myanmar’daki insan hakları ihlallerinin etik ticaret yapmayı imkansız hale getirdiğidir.”

Kaynak: IndustriALL

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi