fbpx

AB’de yeni ‘çevre korumacı’ KDV politikaları

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Ekonomik ve Mali İşler Konseyi, küresel ısınmayla daha iyi mücadele edebilmek ve halk sağlığını daha iyi koruyabilmek adına, gerektiğinde Katma Değer Vergisini (KDV) düşürmek için üye ülkelere imkan sağlayan yasal düzenleme konusunda görüş birliğine vardı.

AB ülkeleri maliye bakanları, çevre kirliliğini artıran sera gazı salınımını artıran fosil yakıtlar gibi ürünlere uygulanan düşük KDV oranından 2030 yılına kadar kademeli olarak vazgeçilmesine de yeşil ışık yaktı.

AB bakanları, üye ülkelerin küresel ısınmanın önüne geçebilmek adına 2050 yılına kadar verdiği taahhütlere saygı göstermesi amacıyla AB Komisyonu tarafından hazırlanan yasal düzenlemeye onay verdi.

Buna göre, indirilmiş KDV oranının en az yüzde 5 olması gereken istisnalar listesi dışında, AB’nin tüm mal ve hizmetlerdeki standart minimum KDV oranı yüzde 15 olarak belirlendi.

Varılan anlaşma uyarınca ekonomiyi daha sağlıklı kılmak ve dijital dönüşüm çağını yakalamak için internete erişim, kültür ve spor hizmetlerinin canlı yayımlarında üye ülkeler düşük KDV uygulayabilecek.

Üye ülkeler, Covid-19 salgını gözönüne alındığında maske gibi kamu sağlığını koruma adına tıbbı ürünlerin ve özürlülerin kullandığı tıbbı araç ve gereçlerde de KDV oranlarında indirime gidebilecek.

Bisiklet ve güneş panellerinden daha az KDV alınacak

Küresel ısınmayla daha iyi mücadele edebilmek amacıyla, daha fazla bisiklet kullanımını teşvik için bu mal KDV’si düşürülecek ürünler içinde yer alırken, kış aylarında ısınmak için konutlarda ve binalarda kullanılacak güneş panellerinden de yine düşük oranda KDV alınacak.

Mart ayında Avrupa Parlamentosu’nun onayına sunulacak yasal düzenleme son kez üye ülke liderlerinin onayına sunulacak.

Kaynak: Euronews