fbpx

Polisin işlediği Çetin Kaya cinayeti aydınlatılabilecek mi?

Paylaş

29 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de sinema seti çalışanı polis tarafından öldürüldü. Elleri kelepçeli bir şekilde başından bir kurşun ile öldürüldüğü belirlenen Çetin’in ailesi ve Sinema Televizyon Sendikası cinayetin aydınlatılması için çalışıyor.

İstanbul Valiliği polisin işlediği cinayetlerde her zaman iddia edildiği gibi Kaya’nın dur ihtarına uymadığını ve kaçtığını iddia etti. Valilik yaptığı açıklamada, Kaya’nın dur ihtarına uymarak aracıyla kaçtığını ardından başlatılan takiple Göztepe Mahallesi Fahrettin Kerim Gökçay Caddesi’nde aracının önü kesilen Kaya, yaya olarak polislerden kaçtığını iddia etti.

Valilik, Kaya’nın yakalanmasıyla birlikte görevli polise mukavemet ettiğini bu sırada polis memurunun silahının ateş alması sonucu da vurularak öldüğünü ifade etti..

Ayrıca Valilik açıklamasında, Kaya’nın üzerinden ve aracından uyuşturucu madde ve telsiz ele geçirildiği ifade edildi.

Ancak Kaya ailesinin avukatı Orçun Fide, sosyal medyadaki videosunda İstanbul Valiliği’nin bu iddiasını yalanlayarak, “Arama ve olay tutanaklarında valiliğin yaptığı gibi uyuşturucu ve telsiz bulunmamaktadır” dedi.

Valiliğin dur ihtarı yapıldığı, kovalamacanın yaşandığı yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade eden avukat, “Kaya iki eli ters kelepçeliyken ensesinden vurularak öldürüldü” dedi.

Fide, bazı görgü tanıklarının kendilerine ulaştığını belirtti.

Cinayetin aydınlatılması için yetkililere çağrıda bulunan Sinema Televizyon Sendikası da, olayın görgü tanıklarından destek talep etti.

Benzer talepler sosyal medya kullanıcıları tarafından çok defa paylaşıldı. #CetinKaya etiketiyle yapılan paylaşımlara oyuncular Pınar Deniz ve Tuba Büyüküstün de destek verdi.

Aile avukatlarından Gözde Soydemir ise, BirGün gazetesine verdiği demeçte, olay yerindeki delilleri Kaya’yı öldüren polis memurunun içinde bulunduğu polis ekiplerinin topladığını söyledi.

Bunun yasaya aykırı olduğunu hatırlatan Soydemir, “Görgü tanıkları, Kaya’nın kelepçelenerek yere yatırıldığını ve ardından tek el silah sesi duyulduğunu söylüyor” dedi.

Soydemir ayrıca kamera kayıtlarının korunması için savcılığa da talepte bulunduklarını dile getirdi.

Meclis gündemine de taşındı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da olayla ilgili olarak TBMM’de soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya inceleme sürecinin ne aşamada olduğunu soran Tanrıkulu, olay esnasında “Mobese kameralarının devre dışı bırakıldığı” ve “Kaya’nın yakın mesafeden kafasından vurulduğu” yönündeki iddialara da soru önergesinde yer verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle başka bir soru önergesi verdi.

Ersoy önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • “Çetin Kaya isimli yurttaş, silahsız olarak ters kelepçe ile gözaltına alındıktan sonra, neden yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmüştür?
  • “Emniyet mensubu polislerin görevi yargısız infaz yapmak mıdır?
  • “Olay anında Mobese kayıtları incelenmiş midir? Kayıtların silindiği haberleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Hard disklere el konulup emniyet dışında tarafsız bir kurumun incelemesine sunulmuş mudur?
  • “Mobese kaydı alınmamış ise sistemi devre dışı tutan memurlar hakkında idari işlem yapılmış mıdır?
  • “Polisin fail olduğu dosyaların neredeyse tamamında Mobese ve karakol kamera kayıtlarının olmaması bir tesadüf müdür?”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de olayın takipçisi olacaklarını söyledi.