fbpx

Berlin koalisyon sözleşmesini pazartesi kamuoyuna sunacak

Paylaş

Berlin’de yerel seçimlerin ardından yapılan koalisyon görüşmelerinde sona gelindi. SPD’li Franziska Giffey’in başkanlığında kurulacak senatoya ve plana ilişkin pazartesi açıklama yapılacak.

Berlin’i 2016’dan beri SPD, Sol Parti ve Yeşiller’den oluşan koalisyon yönetiyor. Berlin’in Belediye Başkanı Michael Müller’in Bundestag’a girmesiyle bu dönem SPD’nin adayı eski Aile Bakanı Franziska Giffey olmuştu. Giffey seçim kampanyaları zamanında Sol Parti ile koalisyona sıcak bakmadığını deklare etmiş olsa da seçimlerden sonra yine Sol Parti ile koalisyon görüşmelerine oturdu. Bu dönem kurulacak koalisyondaki en büyük değişim, Sol Parti’nin oy kaybetmesiyle koalisyonun küçük ortağı olması. Bir önceki dönem SPD-Sol Parti-Yeşiller (Rot-Rot-Grün) sıralamasıyla kurulan koalisyon bu kez SPD-Yeşiller-Sol Parti (Rot-Grün-Rot) olarak kurulacak.

Koalisyon görüşmelerinde tartışılan en önemli konu, Berlin’de büyük konut firmalarının kamulaştırılmasına ilişkin yapılan referandumun sonucunu nasıl uygulayacaklarıydı. Koalisyon buna ilişkin uzmanlardan oluşan bir kurul kurmayı ön görüyor. Uygulamaya ilişkin ise net bir bilgi paylaşılmadı.