fbpx

Konya’daki ırkçı katliamda 3 kişi daha tahliye edildi

Paylaş

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi soruşturmasında tutuklanan ve katliam faili Mehmet Altun’un kardeşi olan Ayşe Keleş ile eşi Lütfi ve oğulları Ali Keleş tahliye edildi.

Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 4 kadın 7 kişi 30 Temmuz’da saldırgan Mehmet Altun tarafından evlerinde katledilmişti.

Katliamın ardından Mehmet Altun ile katliamın azmettiricileri olarak bilinen Keleş ve Çalık ailesinden 12 kişi tutuklanmış, daha sonra mahkeme kararıyla 8 kişi tahliye edilmişti.

2 Tutuklu kaldı

Bugün mahkemeye, yapılan itiraz sonucunda tutuklu yargılanan fail Mehmet Altun’un kardeşi Ayşe Keleş eşi Lütfi ve oğlu Ali Keleş’in de tahliyesine karar verildi.

Katliam dosyasında mahkemeye yapılan itiraz sonucunda 3 kişinin daha tahliye edilmesiyle birlikte dosya kapsamında yalnızca fail Mehmet Altun ile yeğeni İbrahim Keleş tutuklu kaldı. Böylece davanın ilk duruşması henüz görülmeden dosya kapsamında 11 kişi tahliye edilmiş oldu.

Dosya kapsamında 2 tutuklu kalırken, davanın ilk duruşması 14 Aralık’ta Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ne olmuştu?

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’nde yaşayan Karslı Dedeoğulları ailesinden 4’ü kadın 7 kişi 30 Temmuz’da Mehmet Altun tarafından evlerinde katledildi. Katliam ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 10’u tutuklanmıştı. Fail Mehmet Altun’un ise 5 Ağustos’ta yakalanmasıyla tutuklu sayısı 11’e yükselmişti. Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleşen ırkçı saldırı nedeniyle cezaevinde olan 2 kişi hakkında 7 Ekim’de verilen tutuklama kararı ile birlikte dosya kapsamında toplam tutuklu sayısı 13’e yükselmişti.

Başsavcılık tarafından hazırlanıp Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, fail hakkında, “canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme” suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, “6136 sayılı kanuna muhalefet” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve “yakarak mala zarar verme” suçundan ise 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer failler Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş’in oğlu) hakkında ise “canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme” suçundan 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçundan da 8’er yıla kadar hapis cezası istenmiş, failin eşi Zehra, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun hakkında ‘kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması’ gerekçesiyle tahliyelerine karar verilmişti.

Yanı sıra mahkeme 3 Kasım’da katliamın azmettiricileri olarak tutuklu yargılanan Keleş ve Çalık ailesinden Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş’in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vermişti.

Kaynak: ANF