fbpx

ADGB: Polonya sınırı açılsın, mültecilerin yaşamsal ihtiyaçları karşılansın!

Paylaş

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Polonya – Belarus sınırındaki mültecilere yönelik insanlık dışı muameleye ilişkin bir açıklama yaparak Avrupa’da emekten özgürlükten yana olan herkesi Polonya, Belarus sınırında ölüme terkedilen mültecilerin sesi olmaya, harekete geçmeye çağırdı.

ADGB’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Polonya sınırı açılsın, mülteciler in yaşamsal ihtiyaçları karşılansın!

Emperyalist kapitalist sistem bir yandan Ortadoğu’da olduğu gibi işgal saldırıları ile işçi ve emekçileri göçe zorlarken diğer yandan da göç yollarına düşen emekçilerin ülkelerine girmelerine de en insanlık dışı saldırılarla engel olmak istemektedir.

Bu durumun güncel örneği ise; Polonya Belarus sınırında yaşananlar olmuştur. Varşova yönetiminin de sınırı kapatmasıyla Belarus üzerinden Polonya’ya oradan da Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan binlerce mülteci, insanlık dışı koşullarda ölüme terkedilmiş durumda. Açlık, konut yokluğu, susuzluk nedeniyle şimdiye kadar onlarca mülteci hayatını kaybetti. Bir kısım mülteciden haber alınamazken, BM ve Avrupa ülkeleri,  ise göstermelik açıklamaların ötesine gitmiyor.

Polonya Hükümeti, sınırı tel örgülerle kapatarak, binlerce askeri de sınır kapılarına yerleştirmiştir. Litvanya’da sınırlarını kapatarak mültecilerin alternatif geçiş yolu arayışına engel olmaktadır. Ayrıca, Polonya askeri tarafından mültecilere şiddet uygulandığına dair bilgiler insan hakları örgütlerine gelmektedir.

AB üyesi ülkeler mülteci geçişini nasıl engelleriz üzerine planlar yaparken; diğer bir yandan İngiltere gibi ülkelerde yeni mülteci yasaları çıkarılmaya çalışılarak mültecilere yönelik saldırılara yeni yasal zemin hazırlanıyor.

Okyanus ve denizlerde her gün yüzlerce mültecinin hayatına son verilmesi yetmezmiş gibi, geri itme saldırıları ise Yunanistan, Macaristan, Polonya gibi birçok ülkede uygulanmaktadır. Sınırlara duvarlar örülerek geçişler engellenmeye çalışılırken; aynı zamanda yerli halklar göçmenlere karşı örgütlenerek kötü yaşam koşullarının sebebi gibi gösterilmeye çalışılarak ırkçılık,  göçmen karşıtlığı örgütlenmektedir. Yapılan araştırmalara göre 82 milyonu geçkin insan ülkesini terk edip mülteci olarak başkaca ülkelerde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bu durumun sorumlusu ise doğrudan kapitalist, emperyalist sistemdir.

Bu nedenle ADGB olarak,  başta faaliyet yürüten göçmen örgütleri olmak üzere, Avrupa’da emekten özgürlükten yana olan herkesi Polonya, Belarus sınırında ölüme terkedilen mültecilerin sesi olmaya, harekete geçmeye çağırıyoruz.

-Belarus-Polonya sınırında tutulan mültecilerin insanı ihtiyaçları derhal karşılanmalı. Hasta mültecilerin tedavileri yapılmalı.

-Mültecilerin gitmek istedikleri ülkelere geçişleri sağlanmalı, güvenli kamplarda barındırılmalıdırlar.

-Mültecilik insan hakkıdır, sınırları açın!

AVRUPA DEMOKRATİK GÜÇ BİRLİĞİ