fbpx

Belarus AB’yi doğalgazı kesmek ile tehdit etti

Paylaş

Belarus ile Polonya sınırında mülteci krizi devam ederken taraflar arasında suçlamalar ve yaptırım tehditlerine her gün bir yenisi ekleniyor.

Belarus Başkanı Aleksander Lukashenko, Polonya’nın göçmenlere sınırı kapatması halinde Avrupa Birliği için kritik öneme sahip Yamal boru hattından gaz aktarımını durduracağını söyledi.

“Biz Avrupa’nın ısınması sağlıyoruz ama onlar bizi sınırları kapatmakla tehdit ediyorlar. Oraya doğalgaz aktarımını durdurursak nolur?” diyen Lukashenko, Polonyalı, Litvanyalı ve diğer ülkelerden liderlerin konuşmadan önce düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği, göçmen krizi sonrasında Lukashenko hükümetine daha fazla yaptırım uygulanmasını düşünüyordu. Lukashenko, Rusya’dan sınırdaki devriye birliklerin nükleer kapasiteye sahip stratejik silahlar yerleştirmesini istemişti.

Avrupa Birliğine 2020’nin ilk yarısında aktarılan doğalgazın yüzde 20’si Yamal boru hattından geçiyordu. Fakat yaz aylarından beri Yamal üzerinden aktarılan gaz miktarı dalgalanmaya başladı ve Eylül sonundan bu yana düşerek günlük 24 milyon metrekübe kadar düştü.

Kaynak: Bloomberg