fbpx

Polonya-Belarus krizi derinleşirken göçmenler askerlerden şiddet görüyor

Paylaş

Polonyalı yetkililere göre, Polonya ve Beyaz Rusya arasındaki sınırda mahsur kalan göçmenler sınırı aşmak için yüzlerce girişimde bulundular, ancak onları durdurmak için görevlendirilen 15.000 Polonyalı asker tarafından geri püskürtüldüler.

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’nun Belarus lideri Alexander Lukashenko’yu yaptırımlara misilleme olarak bloğu istikrarsızlaştırmak için AB’nin doğu sınırında bir göçmen krizi üretmekle suçladığı, giderek artan bir jeopolitik anlaşmazlığın merkezinde mahsur kalan binlerce insan bulunuyor. İnsan hakları ihlalleri ile ilgili olarak Belarus Hükümeti iddiaları reddediyor ve bunun yerine tehlikeli, bazen ölümcül sınır geçişleri ve göçmenlere kötü muamele nedeniyle Batı’yı suçluyor.

Polonya sınır muhafızı, Çarşamba günü göçmenler tarafından 468 ve bir gün önce yaklaşık 600 sınır geçiş girişimi kaydettiğini belirtti. Bu sayıysa 100’den fazla kişiden oluşan grupların çiti aşmaya çalıştığı bazı “büyük çaplı” çabaların da dahil olduğunu belirtti. Polonyalı yetkililer az sayıda insanı gözaltına aldı ve diğerlerini hemen Belarus’a geri gönderdi.

Polonyalı bir sınır muhafızı temsilcisi bu hafta başlarında CNN’ye, göçmenlerin bir kısmının Belarus servisleri tarafından bariyerlere doğru itildiğini söyledi.

Yetkililerin Salı günü kapattığı Kuznica sınır kapısının Belarus tarafında çok sayıda insan kamp kurdu.

Tehlikeli bir yolculuk

Polonya’nın kısa süre önce olağanüstü hal ilan etmesinin ardından yürürlüğe giren bir yasak bölge tarafından gazetecilerin ve yardım çalışanlarının bölgeye seyahat etmeleri engellendi. Kimlik belgelerini gösterdikten sonra bölgeye yalnızca yerel sakinlerin girmesine izin veriliyor.

Bölgede yaşayanlardan bazıları CNN’e askeri polis ve sınır muhafızlarının artan varlığının fark edildiğini ve normalden daha fazla göçmen görmediklerini söyledi. Polonyalı insan hakları savunucuları, son üç gün içinde yardım isteyen göçmenlerden herhangi bir çağrı almadıkları için ek asker konuşlandırmasının sınırı kapatmış gibi göründüğünü söylediler.

37 yaşındaki Suriyeli Youssef Atallah, Belarus’tan üçüncü geçiş girişiminin ardından kısa süre önce Polonya’ya geldi. Białystok’taki bir mülteci merkezinde yaptığı konuşmada, sınıra vardığında gardiyanların dört kişilik gruplarının nasıl yakaladığını ve dövüldüğünü, yüzünde yaralar, kırık bir burun ve morarmış kaburgalarla terk edildiklerini anlattı.

CNN’e verdiği demeçte, “Bizi yasak bölgeye götürdüler. Bu, Polonya sınırını ilk geçme denemesiydi” dedi. Belaruslu yetkililerin tıbbi yardım sağlamayı reddettiğini ve defalarca Minsk’e dönmek yerine Polonya’ya gitmelerini söylediğini söyledi.

Birlikte olduğu grubun, ormanda ilerlerken Polonyalı muhafızlardan kaçmaya çalışırken dağıldığını ifade etti. Atallah, tıbbi sorunları nedeniyle yolculukla ilgili hafızasının karışık olduğunu, ancak Polonya polisi tarafından alınıp mülteci merkezine getirilmeden önce ormanda üç gün geçirdiğini söyledi. Atallah, Polonya’ya geçmeye çalışrken, yiyeceği olmadığını ve bir bataklıktan su içtiğini söyledi. “Başka bir mülteci grubunun bıraktığı şeyleri gördüm (ve) bir küp şeker buldum. Sadece emmeye çalıştım çünkü çiğneyemiyorum, ısıramıyorum.” dedi.

Polonyalı muhafızlarla ve merkezdeki deneyiminin Belarus subaylarının gördüğü muameleden tamamen farklı olduğunu söyledi. “Aslında bize karşı çok kibarlar. Beni hastaneye götürdüler ve hastanedeki ekip harika. Doktorlar bana kıyafet bile verdiler.” Dedi.

Atallah, zorlu yolculuğa rağmen, Suriye’deki tehlikeli insani durum nedeniyle ailesi için bu geçişi tekrar  yapacağını söyledi.

Kaynak: CNN

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi