fbpx

İsviçre’de online yemek sipariş şirketi Smood kuryeleri grevde!

Paylaş

İsviçre’nin Fransız Kantonlarında faaliyet gösteren online yemek sipariş şirketi  Smood dağıtım işçileri 2 Kasım’dan itibaren greve çıktılar. İşçilerin kötü çalışma koşulları, düşük ücret ve keyfi uygulamalara karşı başlattığı grev dalga dalga yayılıyor. Yverdon’da ve Neuchâtel çalışanları 2 Kasım’da greve çıktıklarını ilan ettiler.

Yverdon ve Neuchâtel’in ardından Nyon çalışanları da geçtiğimiz günlerde greve katıldıklarını duyurdular.

Online yemek sipariş şirketi Smood çalışanlarının talepleri şöyle,

Sadece teslimat süresi değil, tüm çalışma saatlerinin ödenmesi!
Şahsi araçların kullanımındaki giderlerin karşılanması!
Çalışma saatlerini kaydetmek için güvenilir bir sistem!
Keyfi uygulanan cezalara son!

19. yüzyıldaki gibi mi çalışılacağız? HAYIR!

İsçiler, diğer sorunların yani sıra kanserleşmiş başka bir problemin altını çiziyor! Şirketin getirdiği yeni bir uygulama dahilinde, çalışanların günlük iş planını öğrenebilmesi için her sabah saat 4’te sisteme giriş yapmak zorunda bırakılıyor.

Ayrıca belirli bir iş dağılımının olmamasından kaynaklı çalışanlar arasında ciddi bir rekabet söz konusu! Bu rekabeti işçilere daha ucuz ücretle çalışma ve dayatılan kötü koşuların meşrulaştırılması olarak dönüyor.

İsviçre’nin ‘prestijli’ kooperatiflerinden Migros’un stratejik ortağı olan Smood’un çalışanlarına mesai ücretlerini ödemediği de ayrıca belirtildi.

Greve destek için imza kampanyası başlatıldı!

Smood grevcileri ve İsviçre’nin isçi sendikası olan Unia, grevi desteklemek için bir imza kampanyası başlattı. Halkı, grevcilere destek için yürütülen imza kapmayasına katılma çağrısı yapıldı.

Smood’a yapılan çağrıda; İsçilerin taleplerini dinlenmesi ve müzakere masasına oturması isteniliyor.

**İsviçre’deki Smood direnişi ve dünyanın bir çok yerinde dağıtım isçilerinin kötü çalışma koşullarına karşı yürüttükleri mücadelelerine tanık oluyoruz. Gerek motokuryelerin çalışma koşullarına gerekse de esnaf kurye dayatmasına karşı mücadelenin Türkiye’deki yansımasını Yemeksepeti işçilerinin sendikalaşma mücadelesinde şahit oluyoruz.

Gaste Avrupa