fbpx

Avusturya İklim Bakanı Gewessler İklim Konferansı’na trenle gitti

Paylaş

Avusturya İklim Bakanı Leonore Gewessler, Glasgow’daki 27 saat mesafedeki BM İklim Konferansına trenle giti.

Avusturya İklim Bakanı Leonore Gewessler, Glasgow’daki BM İklim Konferansına trenle giti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı, (COP26) İskoçya’nın Glasgow kentinde devam ediyor.

Viyana’dan yola çıkarak Brüksel’e ulaşan ve buradan da Glasgow’a hareket eden Avusturyalı Bakan Gewessler, 27 saat süren yataklı tren yolculuğunu tercih ettiğini söyledi.

Gewessler, “Mümkün olan her yerde iklim dostu seçeneği tercih etmeye çalışıyorum.” ifadesini kullandı.

İki gün süren gezisi sırasında Brüksel’de mola veren Gewessler, “İklim hedeflerine ulaşmak için güçlü bir demiryoluna ihtiyacımız var. Trenler ve gece trenleri, Avrupa’da kısa ve orta mesafeli seyahatin geleceği.” dedi.

Kendisi ve ekibinin demiryolu yolculuğunun kişi başına bir tondan fazla karbondioksiti (CO2) kurtarması anlamına geldiğini söyleyen Yeşiller Partisi üyesi politikacı, Avrupa’da tren yolculuğuna, özellikle de gece trenlerine yatırım yapılmasının büyük bir destekçisi oldu.

Yaz aylarında bir açıklama yapan bakan, 2025 yılına kadar Avrupa’da toplam 33 yeni Avusturya gece treni olacağını aktarmıştı.

Nasıl seyahat etmek istediklerine karar vermenin herkesin kişisel seçimi olduğunu belirten Gewessler, ayrıca, “Toplumumuzdaki insanların iklim dostu bir şekilde hareket etmelerini çok daha kolay hale getirmek için politikacı oldum.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Avrupa Çevre Ajansı tarafından yapılan iki farklı araştırmaya göre, tren seyahatinin, sera gazı emisyonları açısından en çevre dostu ulaşım şekli olduğu sonucuna varıldı.

Avrupa Birliği’nde 2018’de emisyonların yaklaşık yüzde 25’i ulaşımdan ve bunların çoğu da karayolu taşımacılığından kaynaklandı.

Kaynak : Euronews