fbpx

Litvanya, Belarus sınırına duvar örecek

Paylaş

Litvanya, Belarus sınırına çelik duvar örmeye başladı. Duvarın, göçmenlerin düzensiz geçişlerini önlemek için yapıldığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansının haberine göre, Litvanya sınır duvarı 0,6 metre jiletli tel ile kapatılmış 3,4 metre (11 fit) yüksekliğinde bir çelik çitten oluşuyor.

Litvanya – komşu Polonya ve Letonya gibi – yakın zamanda Orta Doğu ve Afrika’dan çok sayıda göçmenin Belarus sınırını geçip AB’ye girmesine yanıt olarak jiletli teller yerleştirmişti. Ancak çelik yapı, sınırda inşa edilen ilk katı sınır duvarı özelliği taşıyor.

Güney Litvanya sınır muhafızı Virgilijus Raugale, “Muhtemelen tamamen aşılmaz bir engel inşa etmek imkansız, bu yüzden bu engelin de aşılabileceğini düşünüyorum. Ancak bu uzun zaman alacak ve bu sırada arkasında güvenlik almayı başarabileceğiz ” dedi.

Litvanya’nın önümüzdeki yıl Eylül ayına kadar duvarın 500 kilometrelik (300 mil) inşaatını tamamlamak için 152 milyon€ tahsis ettiği bildiriliyor. Toplamda, Belarus ve Litvanya arasındaki sınır 679 kilometre yol alırken, kısmen göller ve nehirleri kesiyor.

Reuters’in haberine göre duvar, yanında 3 metre yüksekliğinde bir sarmal jiletli tel yığını ile destekleniyor. Video gözetim ekipmanı da yapıya entegre edilecek.

Belarus’tan gelenlerin engellenmesi

Bu yıl Ağustos ayına kadar 4.000’den fazla göçmen Belarus’tan Litvanya’ya girdi. Yüksek olduğu belirtilen bu sayılara tepki olarak göçmenleri Belarus’a geri gönderme çalıştıkları belirtiliyor.

Gelenler Ağustos’tan sonra keskin bir şekilde düştü: Litvanya içişleri bakanlığının paylaştığı verilere göre, 1 Ağustos’ta tek bir günde neredeyse 300 girişle karşılaştırıldığında, o zamandan beri geçişlerde ciddi düşüş gerçekleşti.

Sınır muhafız servisi, bunun yerine, o zamandan bu yana Ekim ayında girmeye çalışan2.300 kişi dahil 5.600’den fazla göçmenin girmesinin engellendiğini söyledi.

Belarus suç ortaklığıyla suçlandı

Avrupa Birliği, Belarus’u Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri uçarak Polonya, Litvanya ve Letonya sınırından kasten AB’ye göndermekle suçluyor.

Blok, bunun, geçen yıl ülkede tartışmalı seçimlerin ardından Belarus’ta protestolara yönelik şiddetli baskıların ardından uygulanan yaptırımlara misilleme olarak AB’ye baskı yapmanın bir yolu olduğunu söylüyor.

Belarus bunu defalarca yalanladı; Ancak bu yılın başlarında Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ülkesinin artık göçmenlerin AB’ye girmesini engellemeyeceğini belirtti.

Polonya davayı takip edecek

Perşembe günü Polonya İçişleri Bakanlığı, ülkenin Belarus sınırı boyunca kalıcı bir tahkimat inşa etme planlarını parlamentoya sundu.

Haber ajansı DPA tarafından bildirildiği üzere, Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminsky gazetecilere verdiği demeçte, çitin yalnızca fiziksel bir engel olmayacağını, aynı zamanda son teknoloji cihazlarla donatılacağını söyledi.

Polonyalı yetkililer ayrıca hareket sensörleri, kameralar ve diğer özellikleri kurmayı planlıyor. DPA’nın bildirdiğine göre, Polonya sınır kuvveti de 750 ek subay alacak. Bakan Kaminsky, yapının 2022’nin ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

Ancak Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, duvarı inşaatın başlaması için yasaya dönüştürmek için henüz resmi olarak imzalamadı.

Polonya’ya düzensiz göçmen girişleri, Litvanya’ya gelenlerin sayısının sıfırlanmasından kısa bir süre sonra Ağustos ayında artmaya başladı. Varış sayıları, Litvanya’da kaydedilenlere kıyasla nispeten yüksek, günde ortalama birkaç yüz ve 9 Ekim’de 739 geçişle zirve yaptı.

Kaynak: Info Immigrants

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi