fbpx

Sosyolog Schmidt: Asıl tehdit Erdoğan

Paylaş

Sosyolog Oliver Schmidt, Öcalan’ın özgürlüğünü talep edenlerin “kriminalize” edildiğini belirterek, “Asıl tehdit Erdoğan’ın politikaları, Suriye ve Kuzey Irak’ta yaptıklarıdır” dedi. 

Potsdam Üniversitesi’nde “Anarşizm, Teori ve Pratik: Rojava Örneği” başlığı altında 25 Ekim’den itibaren ders verecek olan sosyolog Oliver Schmidt, PKK yasağına tepki göstererek, asıl tehdidin Almanya’nın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın politikalarına verdiği destek olduğunu söyledi. Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Schmidt, verilecek olan derslere dair, “İyi olan tarafı, Almanya’da öğretmek istediğimizi öğretme özgürlüğümüz var. Ve tabiî ki bu eleştirel metinleri tartışabiliriz. Biz Öcalan’ı tutuyoruz demiyoruz, ama biz onu tartışabiliyoruz. Bu iyi bir düşünce. Çünkü o Murray Bookchin’in düşüncesini uyguluyor. Şunu söyleyebilirim. Öğrencilerle ilgili çok sorun olmayacak. Çünkü seminerin başında daha çok teorik giriş yapacağız. Özgürlük, yönetimsellik ve anarşist teorinin devlet ile ilişkisi nedir ile.  Ve bu ‘uygulayıcılarının’ metinlerine geçtiğimizde, bunun nasıl işleyeceği konusunda heyecanlıyım. Ki bence işleyecek” dedi. 

Almanya’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep edenlerin “kriminalize” edildiğini belirten Schmidt, “Çünkü PKK’ye Almanya’da izin verilmiyor. Kriminalize ediliyor. Ama burası da üniversite! Biz özgür bir ülkeyiz ve o fikirleri okuyabiliriz” diye konuştu.  Schmidt, üniversitenin fikir özgürlüğü açısından “korunaklı bir alan” olduğunu ifade ederek, Öcalan’ın metinlerine öğrencilerin ulaşması için imkan sağlamanın da aynı zamanda üniversitenin görevi olduğunu kaydetti. Tehdidin PKK değil, Almanya’nın Türkiye’nin politikalarına desteği olduğuna dikkat çeken Schmidt, “Bence asıl tehdit olan Almanya’nın Erdoğan’ın politikalarını, Türk hükümetinin Suriye ve Kuzey Irak’ta yaptıkları kriminalize etmemesidir. Bunlar aynı zamanda bizim silahlarımız, biz silah satıyoruz” şeklinde konuştu.