fbpx

Almanya’da Erdoğan’a tepki: Akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil

Paylaş

Erdoğan’ın Kavala bildirisini imzalayan 10 ülkenin büyükelçilerini ‘istenmeyen kişi’ ilan etme kararı Almanya’da tepki çekti. Yeni koalisyonun olası ortakları FDP ve Yeşiller’den sert tepki var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ortak bir bildiri yayınlayarak iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edileceğini açıklamasının en geniş yankıyı bulduğu ülkelerden biri Almanya oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı konuyu diğer dokuz ülkeyle istişare ettiklerini açıklarken, ülkede yeni kurulacak koalisyon hükümetinin kilit ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den gelen sert açıklamalar dikkat çekti.

DW Türkçe’nin aktardığında göre, FDP’nin dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, “Aralarında Almanya’nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu on büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil; bu adım ittifakın birliğini zayıflatır” dedi. Lambsdroff, Erdoğan’ın da bunu arzulamayacağını belirtti.

Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller partili Claudia Roth ise Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti. Roth, Alman haber ajansı dpa’ya açıklamasında, “Erdoğan’ın kendisini eleştirenlere karşı vicdansız tutumu hiçbir engel tanımıyor” dedi. Roth, Erdoğan’ın “otoriter çizgisine” uluslararası arenada karşı çıkılması gerektiğini savunarak, Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı alınmasını ve savunma ürünleri ihracatının durdurulmasını talep etti.

Yeşiller’in dış politika sözcüsü Omid Nouiripour da “Bu tartışmaya açık bir konu değil ve sonuçları olmalı” diye konuştu. Nouiripour, hukuk devleti ilkesi ve demokrasiyi savunmaktan vazgeçilmeyeceğini sözlerine ekledi ve gelecekte de Erdoğan hükümetine karşı “net bir tutum” benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) dış politika sözcüsü Norbert Röttgen ise Süddeutsche Zeitung gazetesine açıklamasında “dış politikada büyük bir tartışma” yaratıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini Avrupa ve Batı’dan uzaklaştıracak bir adım atıyor” dedi.