fbpx

Almanya’da koalisyon hazırlıkları doygunluğa ulaşıyor: SPD, Yeşiller ve Hür Demokratlar’ın “Trafik lambası koalisyonu”

Paylaş

Geçtiğimiz hafta SPD, Yeşiller ve Hür Demokratlar koalisyon görüşmeleri için partilerinden onay aldılar. Almanya’nın müstakbel Başbakanı Olaf Scholz hükümeti Noel bayramından önce kurma niyetinde.

Olaf Scholz’un “Sosyal-Ekolojik-Liberal” koalisyon diye adlandırdığı koalisyon görüşmelerine partiler onaylarını verdi, ön görüşmeler tamamlandı ve bu hafta esas görüşmeler başlayacak.

Hür Demokratların SPD ve Yeşiller ile koalisyona yeşil ışık yakması sonrasında dün konuşan parti Genel Başkanı Christian Lindner, iyimser ancak temkinli mesajlar verdi. Parti Yönetim Kurulu ve Federal Meclis Grubunun ortak oturumunda koalisyon görüşmelerine katılma kararının oy birliğiyle alındığını belirten Lindner, “Almanya için sorumluluk üstleniyoruz. Almanya’nın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var. Almanya yönetimsiz kalamaz. Almanya’nın toplumda, ekonomi ve devlette kapsamlı bir modernizasyona ihtiyacı var” dedi.

SPD ve Yeşiller ile oluşturulacak koalisyonun fırsatlar gibi sınamaları da beraberinde getireceğine işaret eden Lindner, partiler arasında büyük içeriksel farklılıklar bulunduğunu, bunun da tüm taraflar için büyük tolerans ve yeniden düşünme becerisi gerektirdiğini kaydetti. Lindner, üçlü koalisyonun başlangıçta zorunlu bir ittifak gibi görüneceğini belirterek “Bu koalisyondan daha fazlası çıkar mı, bu taraflara bağlı. Koalisyon yeniliklere imza atmalı ve Almanya için bir kazanç olmalı” diye konuştu.