fbpx

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ödülleri erkeklere verdiğini kabul etti!

Paylaş

Her yıl İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel Ödülleri kazananları için herhangi bir cinsiyet ve etnisite kotası getirilmesinin mümkün olmadığını olmadığını söyledi.

Çeşitli alanlarda Nobel ödüllerini dağıtan İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin genel sekreteri Göran Hansson, yaptığı açıklamada ödüllerin çok azının kadınlara gittiğini doğruladı. Buna rağmen Hanson ‘ödül her zaman en çok hak edene gitmeye devam edecek’ diyerek herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini açıkladı.


Konuya dair Hansson, “Nobel kazanan kadın sayısının çok az olması üzücü ve toplumumuzdaki adil olmayan şartları gösteriyor. Hala yapmamız gereken çok şey var” ifadelerini kullandı. Cinsiyet ve etnisite kotası koymamaya karar verdiklerini söyleyen Hansson, “Her kazananın en büyük buluşu yaptığı için ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz, cinsiyet ve etnisitesinden sebep değil. Alfred Nobel’in vasiyetine uygun olan bu” diye konuştu.

Rakamlara göre 1901’de verilmeye başlanan ödüllerin 947 sahibinden yalnız 58’i kadınlardan oluşuyor. Bu yıl verilen ödüllerin tek kadın kazananı Rappler Genel Yayın Yönetmeni Maria Ressa oldu. Nobel ödülünü ilk kazanan ise 1903 yılında fizik dalında Marie Curie idi.

Kaynak: Duvar