fbpx

Belçika’da Türk suikast timine açılan dava ertelendi

Paylaş

Belçika’da 2017 yılında Kürt yöneticilere suikast girişimine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı ve mahkeme dava açılmasını kabul etti.İlk duruşmada karşı tarafın süre talebi nedeniyle ertelendi.

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik suikast girişimine ilişkin Belçika’da yürütülen soruşturma tamamlandı ve dava açıldı. 

Soruşturmada Ankara’ya uzanan somut deliller var. Dosya üzerinde uzun süre gizlilik kararı vardı.

Dosyaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre Belçika Savcılığı ilkin “garip bir şekilde” davaya gerek olmadığını savunarak, dosyanın kapatılmasını istedi.

Dava açılıp açılmayacağına ilişkin kararın 27 Nisan’da Brüksel Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilmesi gerekiyordu ancak ertelendi.

21 Mayıs’ta görülen son duruşmada, karar için bu kez 18 Haziran tarihi belirlendi. Son duruşmada, dava açılmasına karar verildi.  Savcılık bu kez itiraz etmedi. Davanın ilk duruşması 1 Ekim’de görülecek.  

Bu karar, Avrupa açısından bir ilki oluşturuyor. Zira, Türk suikast timi geniş bağlantıları ile birlikte yargılama konusu olacak.

Dosyaya yakın kaynaklara göre, soruşturmada önemli delillere ulaşıldı. Özellikle Ankara ile doğrudan bağlantıların olduğu belirtiliyor.

Suikast timinin ana merkezi ise Fransa’da. Elde edilen tüm bilgiler, Ankara’ya bağlı casus ve tetikçi ağının, Paris’te üslendiğine işaret ediyor. Fransız yetkililer de bu durumdan haberdar. Belçikalı adli yetkililerin Fransa’dan talep ettiği bilgiler, kısmi ölçülerde verildi. Şüphelilere ilişkin bazı telefon dinleme kayıtları, fotoğraflar ve belgeler, aralarındaki bağı ortaya çıkardığı gibi, Saray ile açık bağlantılarını gösteriyor.

Yürütülen soruşturmada birçok isim öne çıktı. Bunların başında Zekeriya Çelikbilek ve Yakup Koç geliyor. Eski bir asker olan Çelikbilek Paris bölgesinde yaşıyor. Yakup Koç da Avrupa’nın birçok ülkesinden geçti.

Haziran 2017’de Brüksel’deki Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) etrafında keşif yaparken tespit edilen ve durdurulan Mercedes Classe E marka siyah bir otomobilin içerisinde de Zekeriya Çelikbilek, “albay” adını kullanan ve Türk polisi kimliğini taşıyan Yakup Koç ve bu şebekeye muhbirlik yapan “Kürt kökenli” Hacı Akkulak vardı. Akkulak, işin suikaste vardığını fark edince Kürt yetkilileri uyarmış ve Belçika polisi ile işbirliği yapmıştı. Gent kentinde de Necati Demiroğlulları isimli bir Türk işadamı suikast ağına lojistik sağlamakla suçlanıyor. Demiroğulları aynı zamanda Yakup Koç’un damadı olarak dikkat çekiyor.

Soruşturmada başka birçok isim ve Türkiye’de “tepe” yöneticilerle olan bağları da tespit edildi. 

ANF, 25 Mart 2021 tarihli haberinde Zekeriya Çelikbilek’in Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki sarayının bahçesi ile Paris’teki Türk Büyükelçiliği’nde çekilmiş fotoğraflarını yayınlamıştı.

Çelikbilek ile Türkiye’nin Fransa eski Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile çekilen bir fotoğrafı da bunlar arasındaydı. Belçika soruşturmasında Musa’nın adı, Brüksel’de ortaya çıkarılan ağın “koordinatörü” olarak geçiyor.

MİT’in eski iki numaralı ismi Musa, üzerindeki şüphelerin giderek güçlenmesi üzerine, 14 Mart günü büyükelçilikteki görev süresinin dolduğunu açıklayarak geri döndü. Musa, Paris’te Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesi sırasında MİT’in iki numaralı ismiydi.

Haziran 2017’de Brüksel’de KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik suikast girişimine ilişkin davanın ilk duruşması 1 Ekim’de görüldü.

Brüksel Ceza Mahkemesi’ne taşınan davanın ilk duruşmasında, karşı taraf ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme bu tip davalarda alışık olunan şekilde ilkin bir takvim belirledi.

Kürt tarafının avukatı Jan Fermon, “Bu çerçevede özellikle yazılı argümanlar alınacak” dedi.

Mahkemenin esastan görüleceği tarih 11 Mart olarak belirlendi. Ancak Kasım ayından itibaren tarafların savunmaları alınacak.

Fermon, özellikle savcılığın tutumuna dikkat çekerek, “Savcılık başından beri olduğu gibi, somut deliller olmadığını savunuyor, ki biz aynı görüşte değiliz. Mahkeme de zaten savcının iddialarının doğru olmadığını kabul etti” diye belirtti.

Fransa’da üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği davayı hatırlatan Fermon, “Fransa’da da bu tür davalarda bir sonuca varmanın zor olduğunu gördük. Yargının bazı noktalarında çekingenlik var ve frenleme var. Umarız ki Belçika’da da benzer bir tutumla karşı karşıya kalmayız” şeklinde konuştu.

Türk suikast timinin geniş bağlantıları iddianameye girdi. Dosyaya yakın kaynaklar, suikast timinin izlerinin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar uzandığını belirtiyor. Suikast timinin, Erdoğan’ın danışmanlarından Seyit Sertçelik, paramiliter yapılanma Sadat’ın şefi Adnan Tanrıverdi ve Türkiye’nin eski Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile görüşmelerine dair kanıtlar var.

Kaynak : ANF