fbpx

Avrupa’da HDP ile dayanışma mitingleri: HDP irademizdir

Paylaş

Almanya, Hollanda, İsviçre ve Fransa kentlerinde gerçekleştirilen HDP ile dayanışma eylemlerinde “Türkiye ve Kürdistan halklarının faşizme karşı direnişini bastıramayacaksınız” vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik AKP/MHP faşizmi eliyle sürdürülen baskı, gözaltı, tutuklama ve devam eden kapatma davalarına karşı Avrupa’da Demokratik Güç Birliği öncülüğünde düzenlenen HDP ile dayanışma eylemleri sürüyor.

Avrupa Demokratik Güç Birliği öncülüğünde Fransa’nın Strasbourg, Hollanda’nın Den Haag, Almanya’nın Hannover ve İsviçre’nin Luzern ve St Gallen kentlerinde, “HDP yalnız değildir, HDP’yi kapattırmayacağız” şiarı ile yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde, AKP-MHP faşizmine karşı “HDP’yi kapattırmayacağız, Faşizmi birlikte yeneceğiz” şiarıyla bir miting düzenlendi.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, HDP bayraklarıyla “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye’de faşizmi yeneceğiz” mesajını verdiler.

 “Hepimiz HDP’liyiz” , “Faşist Erdoğan” sloganlarının atıldığı mitingd,e HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar’ın 18 Eylül eylemleri için yazdıkları mesaj, HDP Avrupa Konseyi Temsilci Fayik Yağızay tarafından okundu.

Avrupa Demokratik Güç Birliği adına yapılan konuşmalarda ise HDP’nin üçüncü yol olarak tanımladığı siyasetin ezilenlerin bir bütün mücadelesini esas aldığı vurguladı. HDP’nin Türkiye’deki faşizmi geriletmenin ve demokrasiyi inşa etmenin mücadele alanı olduğunun belirtildiği konuşmalarda, HDP’nin kapatılmasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Hollanda Parlamentosu önünde yapılan eylemle HDP’ye destek çağrısı yapıldı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin düzenlediği eylemde İngilizce bildiriler dağıtıldı, ‘HDP’nin kapatılmasını durdurun, Türkiye’de faşizme karşı savaşın’ çağrısı yapıldı.
Okunan bildiriyle Erdoğan, AKP-MHP’nin 19 yıldır ulusal sermayenin, derin devlet Ergenekon’un ve dünya emperyalizminin desteğini aldığı belirtildi. Bu ittifakın, Türkiye’deki iktidarını pekiştirmek için demokratik muhalefeti tamamen etkisiz hale getirmeyi hedeflediği vurgulandı. ‘Kendi ülkesinde yoksulluk ve işsizlik, kutuplaşma ve ataerkillik, doğal yıkım, yabancı düşmanlığı ve gericilik yükselmeye devam ederken, Türk devleti Ortadoğu’da savaş tohumlarını ekiyor, bombalama ve yakma, sivilleri katletme ve El Nusra’dan IŞİD’e kadar cihatçı çeteleri desteklemeye devam ediyor’ denilen açıklamada, HDP’ye dönük sistematik saldırıların sürdürüldüğüne, yargının Erdoğan talimatıyla HDP’yi hedef almaya devam ettiğine dikkat çekildi, “Türkiye ve Kürdistan halklarının faşizme karşı direnişi bastırılamayacak” vurgusu yapıldı.

Eylem, Süleymaniye de Türk devleti tarafından katledilen Yasin Bulut için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.

HANNOVER

Hannover kentinde “HDP yalnız değildir, HDP’yi kapattırmayacağız” şiarı ile gerçekleştirilen eylemde, dün Türk devletinin silahlı saldırıyla katlettiği PKK Şehit Aileleri İle Dayanışma Komitesi Üyesi Yasin Bulut (Şükrü Serhat) şahsında  tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde HDP ve Ronahi Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Okunan bildiride şunlar dile getirildi: “Biz çok iyi biliyoruz ki; ancak halklarımızın örgütlü ve birlikte mücadelesi Türkiye’de faşizmi, her türlü gericiliği ve emperyalizmi yenebilir. Halklarımıza sesleniyoruz, enternasyonalist mücadelenin de desteğiyle HDP’yi kapattırmayacağız, Türkiye’de faşizmi birlikte yeneceğiz.

Hannover’deki eylem, “Faşizme geçit vermeyeceğiz”, “Yaşasın enternasyonalist dayanışma”, “Bijî berxwedana HDP” e “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla sona erdi.

LUZERN ve ST. GALLEN

İsviçre’nin Luzern ve St Gallen kentlerinde düzenlenen etkinliklerde ‘Hepimiz HDP’liyiz’ mesajı verildi. 

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB)-İsviçre’nin çağrısıyla aralarında HDP’li seçilmişler, İsviçreli siyasi partiler ve sivil toplum kurumları ile  her kesimden HDP’li, Luzern’de bir araya geldi.

Miting alanı AKP/MHP faşizmine karşı HDP’ye destek pankartları ve HDP bayraklarıyla süslendi.

Sunuculuğunu Hediye Munzur ve Kawa Urmiye tarafından yapılan miting, yaşamlarını özgürlük ve demokrasi mücadelesine adayarak bu uğurda şehit düşenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın mitinge gönderdikleri mesaj okunmasının ardından İDGB temsilcisi Leyla Şahin tarafından HDP’ye yönelik siyasi soykırım saldırılarına karşı ADGB’nin yayımlamış olduğu mesaj okundu. 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İsviçre Kürt Kadın Meclisleri Sözcüsü Selma Sürer,  İsviçre Federal Parlamentosu Sol-Grup Milletvekili Stéfanie Prezioso, SP Luzern Kanton Milletvekili David Roth, Basta Partisi adına Maya Heuschmann da birer konuşma yaptı

Kaynak : ANF