fbpx

İsviçre, iç savaşlara ve insan hakları ihlallerine karışan ülkelere savaş malzemesi satmayacak

Paylaş

İsviçre’de son yıllarda silah ihracatında önemli artışlar olurken, bu silah satışlarının bir kısmı iç savaşın olduğu ya da insan hakları ihallerinin gündemde olduğu ülkelere yapıldı.

Ordusuz bir İsviçre Grubu (GSoA) isimli oluşum belirtilen bölgelere silah satışının engellenmesi için Düzeltme Girişimi (Korrektur-İnitiative) isimli bir inisiyatif başlatmıştı.

İsviçre’nin tarafsızlık politikalarını eleştiren girişim, savaş bölgelerine silah satışı yapılmasına izin verilmesini skandal olarak niteliyor ve İsviçre’yi, silah satışı nedeniyle ciddi insan hakları ihlallerine suç ortağı olmakla birlikte aynı zamanda kanlı çatışmaları körüklemekle suçluyordu.

2018 yılının Aralık ayında gündeme gelen girişim, 24 Haziran 2019’da, iç savaş olan ülkelere silah ihracatına karşı 126 bin 355 geçerli imza toplamıştı. İnisiyatifin 2022 yılında halkın oyuna sunulması bekleniyordu. Federal Hükümet ise bu inisiyatifi reddettiğini duyurmuştu.

Federal Hükümet “İç savaş ülkelerine silah ihracatına karşı” (Gegen Waffenexporte in Bürgerkriegsländer (Korrekturinitiative) isimli girişimin taleplerini Meclis’e iletirken, Ulusal Meclis ile Kantonlar Meclisi inisiyatifin taleplerini oy çokluğu ile haklı buldu ve Hükümet’in önerdiği bazı maddeleri iptal etti.

İnisiyatif öncüleri bu gelişmeyi “uzlaşma“ olarak nitelerken, inisiyatifin referanduma sunulması kararını geri çektiler.

Yeni düzenleme kapsamında Federal Hükümet artık silah ihracatını tek başına onaylayamayacak. Silah satışı ile ilgili kriterlerin Anayasal düzeye yükseltilmesi de gündemde.

İsviçre’nin şu anki silah malzemesi ihracatı ile ilgili kriterler sadece Savaş Malzemesi Yönetmeliği‘nde belirtiliyor.

Kaynak : Haberpodium