fbpx

Gira Zapatista: Basel’de bir söyleşi

Paylaş

İspanyol devleti 1519’da, bugün Meksika’nın bulunduğu topraklara ayak basmış, 13 Ağustos 1521’de Azteklerin başkenti olan Tenochtitlan’ı ele geçirmiş ve ardından Latin Amerika’nin büyük bölümünü sömürgeleştirmişti. İspanyol işgalinin 500. yılı nedeniyle, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Avrupa’dan başlayarak dünyanın farklı bölgelerine ziyaretler gerçekleştiriyor.

421. Filo adını alan, 4 kadın, 2 erkek ve 1 transeksüel yerlinin oluşturduğu 7 kişilik ilk Zapatista delegasyonu, “Dağ” adını verdikleri bir gemi ile 3 Mayıs 2021 günü Meksika sahillerinden Atlas okyanusuna açıldılar. “Buradayız, bizi sömürgeleştiremediler.Direnmeye ve başkaldırmaya devam ediyoruz” mesajıyla yola çıkan Zapatistalar 13 Ağustos 2021`de İspanya’nın başkenti Madrid’e vardılar.

Bu yolculuktaki en büyük amacı kendileri gibi direnen, mücadele eden, başkaldıran halklara ulaşmak olan Zapatistaların duraklarından biri de İsviçre’nin Basel şehri oldu. Zapatistaların ziyareti için Basel’de 27-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında bir kamp organize edildi. Bu organizasyonun koordinasyon üyesiyle Zapatistaların bu yolculuğunu konuştuk.

Gaste Avrupa