fbpx

El Salvador’da Bitcoin protestosu

Paylaş

El Salvador’da kripto para birimi Bitcoin’in dün itibariyle yasal para birimi olarak kullanılmaya başlamasının ardından protestolar patlak verdi. Protestoların yoğun bir şekilde devam ettiği El Salvador’dan görüntüler Sputnik’in galerisinde.

Orta Amerika ülkesi El Salvador, Haziran ayında kripto para birimi Bitcoin’in ülkede yasal para birimi olarak kullanılmasını onaylayarak Bitcoin’i yasal para birimi haline getiren ilk ülke olmuştu.

Bitcoin dün itibariyle ülkede yasal para birimi olarak kullanılmaya başlarken, 1 günde 52 bin dolardan 43 bin doların altına düştü. Bitcoin’in yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesine düşmesinin ardından ülkede protestolar patlak verdi.

Başkent San Salvador’da Bitcoin’in yasal bir ödeme aracı olarak kullanımını protesto edenler sokaklara döküldü. Hükümet karşıtı sloganlar atan protestocular, caddeleri kapatarak lastikleri ateşe verdi ve havai fişek patlattı. Protestocular, söz konusu adımın Latin Amerika’nın en fakir ülkelerinden biri olan El Salvador’da ekonomik istikrarsızlığa neden olacağını savunuyor.

Muhalif siyasiler de protestocuları destekleyerek, Bitcoin’deki düşüşün El Salvador’a 3 milyon dolar kaybettirdiğini belirtti. Protestolara ve muhalefetin baskısına rağmen geri adım atmayan El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele ise “Geçmişin paradigmalarını kırmalıyız. El Salvador, birinci dünyaya doğru ilerleme hakkına sahip” dedi.

Bazı dükkan sahipleri de uygulamayı destekliyor. Dükkan sahiplerinden Ed Hernandez, “Bunu bir risk olarak görüyorum evet ama hayattaki her şeyde risk var. Başkaları bir kriz gördüğünde, ben bir fırsat görüyorum” ifadelerini kullandı.