fbpx

Irak ve Total 27 milyar dolarlık enerji projeleri anlaşması imzaladı

Paylaş

Fransa’nın Pazar günü Bağdat’ta imzalanan 27 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında güney Irak’ta dört dev enerji projesi inşa edeceğini söyledi.

Şirketin CEO’su Patrick Pouyanne imza töreninde yaptığı açıklamada, şirketin 10 milyar dolarlık bir başlangıç ​​yatırımıyla başlayacağını ve mühendislik çalışmalarının “hemen” başlayacağını da sözlerine ekledi.

Planın, 2021’in sonuna kadar Irak’taki ekipleri harekete geçirmek olduğunu söyledi.

Irak petrol bakanı İhsan Abdul Jabbar, ilk aşamada Fransız grubun ham petrolün geri kazanımını artırmak için petrol sahalarına deniz suyu enjekte etme projesine 3 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını söyledi.

Total’in ayrıca Batı Qurna 2, Majnoon, Artawi, Tuba ve Luhais’in güney alanlarında üretilen gaz için bir işleme tesisi inşa etmek amaçlı 2 milyar dolar sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Jabbar, günde 300 milyon fit küp gaz (mcf/d) üretmesinin ve ikinci bir geliştirme aşamasından sonra bunu ikiye katlamasının beklendiğini söyledi.

Petrol bakanı, Total’in güneydeki projesinden üretilen gazın Irak’ın İran’dan gaz ithalatını kesmesine yardımcı olacağını ve yurt içinde üretilen gazın da İran gazından daha ucuz olduğunu söyledi.

Jabbar, İran’dan ithal edilen gazın maliyetinin milyon Btu başına 8 dolar civarında olduğunu ve Total’in projesinden üretilecek gazın milyon Btu başına 1,50 dolar daha ucuz olacağını söyledi.

Diğer iki proje bir güneş enerjisi santrali ve Artawi petrol sahasından ham üretimi artırmaya yönelik.

Petrol bakanlığından yapılan bir açıklamada, Total’in Artawi petrol sahasından elde edilen üretimi şu anda 85.000 varilden günde 210.000 varile (bpd) yükseltmeye yardımcı olacağı belirtildi.