fbpx

6 Filistinli tutsak İsrail’in yüksek güvenlikli cezaevinden kaçtı

Paylaş

Altı Filistinli militan, Pazartesi günü, yüksek güvenlikli bir İsrail hapishanesinden firar etti.

İsrail polisi ve ordusu, Kuzey İsrail’deki Gilboa hapishanesinden kaçmanın ardından arama çalışması başlattı.

Hapishaneler Teşkilatı, kaçanlardan beşinin İslami Cihad hareketine ait olduğunu ve birinin ana akım Fetih partisine bağlı silahlı bir grubun eski komutanı olduğunu söyledi.

Teşkilatın Kuzey Komutanı Arik Yaacov, firarilerin hapishane inşaatının oluşturduğu geçitlere erişmek için hücre tuvaletlerinin tabanından bir delik açmış gibi göründüklerini söyledi.

İşgal altındaki Batı Şeria sınırından yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan tesis, İsrail’deki en yüksek güvenlikli hapishanelerden biri ve ölümlü saldırılar da dahil olmak üzere İsrail karşıtı faaliyetlerden hüküm giymiş veya şüphelenilen Filistinlileri barındırıyor.

Filistinli Mahkumlar Örgütü, kaçanlardan dördünün ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Birkaç Filistinli grup hapisten kaçışı selamladı.

Hamas’ın sözcüsü Fevzi Barhum, “Bu büyük zafer, düşman hapishanelerindeki cesur askerlerimizin irade ve kararlılığının yenilemeyeceğini bir kez daha kanıtlıyor” dedi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in ofisi, İsrail’in iç güvenlik bakanı ile konuştuğunu ve “Bunun, kaçanları bulmak için güvenlik güçlerinin kapsamlı çabasını gerektiren ciddi bir olay olduğunu vurguladı.” dedi.

Bir polis sözcüsü, güvenlik güçlerinin kaçakların Filistin Yönetimi’nin sınırlı özerklik uyguladığı Batı Şeria’ya veya doğudaki Ürdün sınırına yaklaşık 14 km ulaşmaya çalışabileceklerine inandığını söyledi.

Batı Şeria’daki Cenin kentindeki Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayları’nın eski komutanı Zakaria Zubeidi, Hapishaneler Teşkilatı tarafından firar etti. Tugaylar, 2000-2005 Filistin ayaklanması sırasında İsraillilere karşı ölümcül saldırılar düzenledi.

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi

Kaynak: Reuters