fbpx

Almanya Seçimleri: Bir daha kimse SPD öldü bitti demesin!

Paylaş

Almanya 26 Eylül’de seçime gidiyor. Esasında haftalar öncesinden mektupla oy verme başlıyor, 26 Eylül’de ise mektupla oy vermeyenler seçim merkezlerine gidip oylarını kullanıyorlar. Almanya’da Merkel’in 2005 yılından beri yürüttüğü görev ilk kez başka bir siyasetçi tarafından yürütülecek. 3 aday öne çıkıyor: SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) adayı Olaf Scholz, CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) adayı Armin Laschet ve Yeşiller’in adayı Annalena Baerbock.

Alman medyasında, Almanya’da arkadaş sohbetlerinde dalga geçilen bir partidir SPD. Sadece yaşlıların oy verdiği, bu nedenle de seçmenlerinin her sene azaldığı, ölmüş bitmiş bir parti muamelesi görür SPD Almanya’da. Ben de bu goygoylara inanıyor, SPD’nin seçimlerde şansı olduğunu düşünmüyordum. Nitekim ne anketlerde, ne de medyada ilk etapta SPD gündem bile değildi. Almanya yeni başbakanın ya CDU’nun adayı Armin Laschet ya da Yeşiller’in adayı Annalena Baerbock olacağını konuşuyordu. Haksız da değillerdi, anketler CDU ve Yeşiller’i önde gösteriyordu. Tam da bu nedenle medya her gün Laschet ve Baerbock’u konuştu, bir de onların hatalarını. Mesela Baerbock’un yanlışlarla dolu özgeçmişi haber oldu. Laschet’in sel bölgesinde kahkaha atması haber oldu. Bunlar olurken “SPD’nin adayı Olaf Scholz aradan çıkar mı acaba?” diyordum. Ve oldu. Almanya’da yapılan son Pazar Anketi’nde* SPD %25 ile birinci parti çıktı. 

Kaynak: ZDF

SPD’nin ankette birinci çıkması elbette seçimi kazanacağı anlamına gelmiyor. Anketler daha önce Yeşiller’i önde gösteriyordu. Ancak “Kimi Başbakan olarak dilersiniz?” anketine baktığımızda da 13 Ağustos tarihli ankette de birinci olan SPD’nin adayı Scholz’un 3 Eylül tarihli ankette farkı açtığını görüyoruz. Ankete katılanların %53’ü SPD’nin adayı Scholz’u Başbakan olarak görmek istiyor. Buradan da bakınca Olaf Scholz’un yarışta öne geçtiğini söylemek mümkün. En azından ona şans dahi vermeyenler onun yarışa katıldığının ve en önde koştuğunun farkına vardılar. 

Kaynak: ZDF

Almanya’nın seçim sistemi Başbakan’ı ayrı, partiyi ayrı seçmeye izin vermiyor. Dolayısıyla ikinci anket sadece insanların arzularından ibaret. Başbakan’ı insanların yakın oldukları partiye oy vermeleri belirleyecek. 

Olaf Scholz kimdir?

Olaf Scholz 2018’den beri Başbakan Yardımcısı ve Almanya’nın Ekonomi Bakanı. 2011-2018 yılları arasında Hamburg Belediye Başkanlığı yaptı. Şu an SPD’nin Başbakan adayı. 

Olaf Scholz seçim kampanyasını 12 Euro saatlik asgari ücret, Almanya’nın 2045 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirmek üzerinden kuruyor. Karbon salımı Almanya’daki en popüler gündem diyebiliriz. CDU ve SPD bu tarihi en geç 2045 olarak belirlerken Yeşiller 2041, Sol Parti ise seçilmeleri durumunda 2035’te karbon salımının sıfıra indireceklerini parti programlarında belirtiyorlar. FDP (Hür Demokrat Parti) ise 2050 tarihini verirken, ırkçı parti AfD karbon salımına yönelik önlemleri reddediyor. 

*Pazar anketi Almanya’da ‘Sonntagsfrage’ olarak bilinen ve belirli periyotlar halinde hem resmi hem de özel anket firmaları tarafından yapılan seçim anketinin adıdır. Pazar anketi denilmesinin sebebi insanlara sorulan “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusudur.