fbpx

Teksas’ta kadınların kürtaj hakkını gasp eden yasa yürürlüğe girdi

Paylaş

ABD’nin Teksas eyaletinde kadınların kürtaj hakkını gasp eden yasa yürürlüğe girdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yüksek mahkemenin yasanın yürürlüğe girmesini durdurmama kararına “Teksas’taki kadınlar için felaket” diyerek tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde Mayıs ayında muhafazakar Texas Valisi Greg Abbot tarafından imzalanan ve kadınların kürtaj hakkına bir saldırı olarak değerlendirilen yasa yürürlüğe girdi. Yasa, embriyonun kalp atışlarının duyulduğu andan, yani hamileliğin yaklaşık 6’ncı haftasından itibaren kadınlara kürtaj yasağı getiriyor. DW Türkçe’nin haberine göre Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) verileri, Texas’ta kürtajların yüzde 85-90’ının 6’ncı haftadan sonra yapıldığını ortaya koyuyor.

Tecavüz sonucu gebeliklerde de geçerli olan yasaya göre bu süreyi aşan hamileliklerde yalnızca kadının hayatı tehlikedeyse kürtaj yapılabilecek.

Yasanın tepki gösterilen bir diğer yönü ise şu: Yasaya göre yurttaşlar, bir kadının hamilelikteki 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasına yardım edenlerden de şikayetçi olabilecek.

Yasaya tepki

Yasaya ABD Başkanı Joe Biden de tepki gösterirken, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise yasanın kadın haklarına “ahlaksız ve tehlikeli bir saldırı” olduğunu söyledi. Nancy, yüksek mahkemenin yasanın yürürlüğe girmesini durdurmama kararını ise “Teksas’taki kadınlar için felaket” şeklinde nitelendirdi.

ABD Yüksek Mahkemesi, yasanın 1 Eylül’de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için bir önceki gece yapılan acil başvuruyu reddetti. Mahkeme, kararını “karmaşık ve yeni usul sorunları” ile gerekçelendirdi. Ancak tartışmalı yasanın anayasa uygunluğu konusunda henüz bir karar vermiş değil.