fbpx

Ne mevcudu ne eskisi; bize yeni Cumhuriyet lazım!

Paylaş

Eksikleriyle yüzlesmeden mevcut Cumhuriyet yerine eski cumhuriyeti oldugu gibi istiyorsaniz bilesiniz ki bizim o cumhuriyete de karnimiz tok! Ne mevcudu ne eskisi; bize yeni bir Cumhuriyet lazim. Esitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet!

Osmanli Saltanatindan (monarsiden) Türkiye Cumhuriyeti’ne geçeli 97 yil oldu. Toplumlar tarihi açisindan çok uzun olmasa da bir devlet için hiç de azimsanmayacak bir zaman dilimi bu. ├£stelik çok büyük altüst oluslarin yasandigi bir yüz yil söz konusu olan. Simdi dincisiyle, seküleriyle, milliyetçisiyle, sosyalistiyle, feministiyle herkes Cumhuriyet’in yüzüncü yilina hazirlaniyor, kendi mesrebince gidisata etki etmeye çalisiyor.

18 yillik iktidarinda AKP, adim adim cumhuriyeti var olandan daha da Islami bir forma büründürmeye çalisti. Esasi Türk ve Islam kimligi üzerine insa edilen Cumhuriyette baskin rengin Islam olmasini için çabaladi, çabalamaya da devam ediyor.

Kamusal hizmetlerden sosyal hayata, egitim sisteminden medyaya, yasamadan yargiya, dis politikadan ticarete her alanda dinin daha fazla etkin, mümkünse belirleyici oldugu bir toplumsal yapi olusturmaya çalisiyor.

Demokrasiyi zamani geldiginde inilecek tramvay olarak gören bu zihniyet, halki soyup sogana çeviren, yeraltini ve üstünü yagmalayan, ülkeyi ve bölgeyi savas meydanina çeviren politikalarina “Islamilesme” adi altinda halkin bir kesiminden, sermayeden ve derin devletten destek buluyor. Mizrak çuvala sigmayip destek azaldikça, dinciligin, milliyetçiligin, cinsiyetçiligin vitesini yükseltiyor, toplumu kutuplastirarak manipülasyonu güçlendirmeye çabaliyor.

Türkiye halklarinin en az yüzde ellisi bu gidisata karsi. Bunu 16 Nisan referandumundan bu yana defalarca farkli sekillerde ortaya koydular. Erdogan’a daha geçenlerde bir kez daha “kültürel hegemonyayi kuramadik” dedirten tam da bu direnisin kendisi.

Evet ama Erdogan liderliginde ve Bahçeli desteginde yürütülen bu paradigma dönüsümünün alternatifi ne? Korona bahanesiyle iptal edilen Cumhuriyet kutlamalari dolayisiyla bir kez daha depresen Kemalist Cumhuriyet özlemi bugün Türkiye halklari için bir alternatif olabilir mi?

Alternatif Kemalist Cumhuriyet mi?

Erdogan’in Islami cumhuriyetine karsi Mustafa Kemal ve Kemalist Cumhuriyet bayragini sallayan her seküler, yüzüncü yilina yaklasan Cumhuriyetle ilgili su yüzlesmeleri yapmak zorunda:

Savundugunuz Cumhuriyet Kürtleri yok saymaya ve 30 Milyona yakin bir halkin kimlik, kültür haklarini yasaklamaya devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet Türkiye toplumunu olusturan Arap, Laz, ├çerkez, Rum, Kürt, Süryani, Gürcü, Pomak halklari yok sayip her sabah okullarda çocuklara “Ne mutlu Türküm” dedirtmeye devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet 20 Milyona yakin Alevi’nin inancini, ibadetini yasakli saymaya ve herkesi Diyanet isleri Baskanligi asimilasyon merkezine mecbur birakmaya devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet Ermeni, Rum, Süryani, Ezidi soykirimlarina karsi sessizligini koruyup bu halklari hala güvercin tedirginliginde yasamaya mahkum birakacak mi?

Savundugunuz cumhuriyet “Kutsal aile”, “cennet ayaklarinin altindaki anne”, “cumhuriyet kadini” yalanlariyla kadinlarin emeklerini, özgrlüklerini yok saymaya  ve  eve, erkek eline mahkum etmeye devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet halkin yüzde sekseni açlik, yoksulluk sinirinin altinda yasarken bir avuç sermayeye ve Cumhuriyet elitine servet aktarmaya devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet ülkenin yeralti ve yer üstü zenginliklerini yerli ve yabanci insaat, maden, gida tekellerine peskes çekmeye devam edecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet Yunani düsman, Ermeniyi hain, Arabi pis, Farsi sinsi ilan edip komsu halklarla savas ve çatisma atmosferini, bu atmosferin dogal sonucu olan silahlanmayi sürdürecek mi?

Savundugunuz Cumhuriyet çalisanlarin alin teriyle yaratilan degerleri ve dogal zenginlikleri sermaye ve yerli isbirlikçileri arasinda pay etmeye devam edecek mi?

Eger bu sorulara yüzlesmeden mevcut Cumhuriyet yerine eski cumhuriyeti oldugu gibi istiyorsaniz bilesiniz ki bizim o cumhuriyete de karnimiz tok! Ne mevcudu ne eskisi; bize yeni bir Cumhuriyet lazim. Esitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet!

Ve sevgili Nazim’in söyledigi gibi aslinda “bütün yemisler dallarimizdadir/ beklenen günler, güzel günlerimiz ellerimizdedir, / hakli günler, büyük günler, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatilmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleriÔǪ”

Yeter ki bizler ellerimizi birlestirelim ve bize bu sömürü, savas, yikim düzenini dayatanlara hep birlikte hayir diyebilelim. Yeter ki kendi kaderimizi ellerimize alabilelim.

29 Ekim 2020