fbpx

İngiltere’de Rolls Royce otomotiv fabrikası işçilerinden grev kararı

Paylaş

Rolls Royce’un Kuzey İngiltere’deki Barnoldswick fabrikasında işçiler 11’inci kez greve çıkarak kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Başta Boeing ve Air Bus motorları üreten Rolls Royce şirketinin Kuzey İngiltere’deki Barnoldswick fabrikasında işçiler bir kez daha eyleme geçti. 11’inci kez greve çıkan işçiler, işverenin verdiği sözleri tutmasını istedi.

Eylem sürecinde 11. haftayı geride bırakan işçiler, fabrikadaki işçi sayısını düşürmeye çalışan işverene tepki gösterdi. Her greve çıktıklarında 5 günlük grevler gerçekleştiren işçiler, ocak ayından bu yana işverenin verdiği hiçbir sözü tutmadığını belirtti.

UNITE sendikasına üye olan işçiler, ocak ayında fabrika yönetimi ile yaptıkları anlaşmada, fabrikada çalışan 350 işçinin işten atılmamasına yönelik anlaşma yapmışlardı. Fakat fabrika yönetiminin Singapur’a işi kaydırma çabalarının devam ettiği ve birçok işçinin işine son verilmesinin planlandığı ortaya çıkmıştı.

UNITE yöneticisi Ross Quinn, işverenin verdiği sözün tersine hareket ettiğini açıkladı. Quinn, İngiltere’deki üretimin çevreye daha az zarar verecek şekilde planlandığını, fakat Singapur’da böyle bir dayatmanın olmadığını belirterek işverenin harcamalardan kaçmaya çalıştığını söyledi.

Dün yeniden fabrika önünde toplanan işçiler, “Rolls Royce sözünü tut” pankartı açarak, tüm ülke çapında da işçilerden destek mesajı istedi. Onlarca işçi gösteri yaparken binlerce işçi de destek mesajları göndererek işçilerin haklı mücadelelerinin yanında olduklarını duyurdu.

Kaynak: Evrensel / Arif BEKTAŞ – Londra