fbpx

Ter Apel’de yine “dışarıda uyuma” korkusu

Paylaş

Hollanda’da mülteciler için ilk kabul merkezi olan Ter Apel’de, başvuru yoğunluğunun artması sebebiyle gelecek yaz başvuranların dışarıda yatması konusunda endişeler artıyor.

Hollanda’nın iltica başvuru merkezi olan Ter Apel’de geçen yaz ciddi sorunlar meydana gelmiş, birçok sığınmacı, kabul merkezinin hemen dışındaki çimlerde beklemek ve uyumak zorunda kalmıştı. Sığınmacılar, bu yaz yine aynı sorunla karşı karşıya kalmaktan endişe duyuyor.

Sığınmacı Kabul Merkezi Ajansı (COA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Ter Apel’deki kabul merkezini kararlaştırılan iki bin kişi sınırının altında tutmakta çok zorlandıklarını” bildirdi. Pazartesiyi salıya bağlayan gece boyunca 33 kişi geceyi başvuru merkezinde sandalye ve şilteler üzerinde geçirmek zorunda kaldı. Başvuru merkezi çalışanlarına göre, geçen yazdan bu yana Ter Apel’deki durum ilk kez bu kadar zorlaşıyor.

Assen’de bekleme salonu

Yetkililer, Assen kentinde kurulan ve Çarşamba günü duyurulan “bekleme salonunun” biraz rahatlama sağlayacağını umuyor. Ter Apel dolduğunda yeni sığınmacılar oraya gidebilecek. Ancak yeni kabul yerlerine hala ihtiyaç var ve çok az belediye kabul yeri açmaya istekli.

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Eric van der Burg, çarşamba günü parlamentoya gönderdiği bir mektupta, gerekirse insanları kendilerine sorulmadan otellerde barındıracaklarını yazdı. Kabul yerlerinin belediyeler arasında daha iyi dağıtılmasını sağlayacak olan yasa tasarısı ise birçok siyasi engelin ardından hala masada.