fbpx

Ermenistan’ın üst düzey isimleri, İsrail yapımı casus yazılımla dinlenmiş

Paylaş

İsrail yapımı Pegasus casus yazılımının, Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’daki yetkililerin ve gazetecilerin dinlenmesi için kullanıldığı tespit edildi.

Bir grup araştırmacı İsrail yapımı Pegasus casus yazılımının Ermenistan’daki yetkililer ve gazetecileri takip etmek için kullanıldığını tespit etti.

Dijtal haklar örgütü Access Now, Uluslararası Af Örgütü, Kanada merkezli internet gözlem örgütü Citizen Lab, Ermenistan merkezli dijital savunma grubu CyberHUB-AM ve bağımsız araştırmacı Ruben Muradyan tarafından yürütülen bir araştırma neticesinde İsrail yapımı Pegasus casus yazılımının Ermenistanlı yetkililer ve gazeteciler üzerinde kullanıldığını ve bu konuda en az 12 farklı vakanın olduğunu tespit etti.

Hedef alınan kişiler içinde Ermenistan’ın resmi insan hakları gözlemcisi Kristinne Grigoryan, Özgür Avrupa Radyosu’ndan iki gazeteci, bir BM yetkilisi ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın eski sözcüsü de bulunuyor.

Access Now’ın yasal temsilcisi Natalia Krapiva konuyla ilgili, “Araştırmacıların teyit edebildikleri buzdağının sadece görünen kısmı. Hedef kitle çok geniş” ifadelerini kullandı.

En ileri casus yazılımlardan biri olan Pegasus, hackerların hedefteki kişinin telefonuna erişim sağlamasına, görüşmeleri kaydetmesine, mesajları okumasına ve hatta telefonları dinleme cihazına dönüştürmesine olanak sağlıyor.

“Sorumlusu Azerbaycan”

Araştırmacılar Ermenistan’daki casus yazılım faaliyetlerinden komşu Azerbaycan’ın sorumlu olduğuna inanıyor.

2021’de yürütülen soruşturmada İlham Aliyev hükümetinin yerel siyasi rakiplerine karşı Pegasus yazılımını kullanması ve yüzlerce Azerbaycanlı telefonlarının hedef alınması bu şüphelerin temel kaynağını oluşturuyor.

Dinlemelerin Dağlık Karabağ savaşı dönemine kadar uzandığına dikkat çeken araştırmacılar, “Bu Pegasus casus yazılımının ulusalararası bir savaş bağlamında kullanıldığını gösteren ilk belgeli kanıt” ifadelerini kullanıyor.

Ancak dinlenen kişilerden bazıları telefonlarındaki casus yazılımdan Ermenistan hükümetinin de sorumlu olabileceğine dikkat çekiyor.

Pegasus’un üreticisi İsrail merkezli NSO, geçmiş yıllarda hükümetlerin siyasi rakiplerini takip etmesine yardım etmekle suçlanmıştı. Şirket, insan haklarıyla ilgili endişeler nedeniyle 2021’de ABD tarafından kara listeye alınmıştı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden şirket, ürettikleri yazılımların ciddi suçlarla ve terörle mücadelede kullanıldığını söylemişti.

(Independent Türkçe, Politico, Reuters)