fbpx

Cumhurbaşkanı seçimlerinin yurt dışı oyları nerede saklanıyor?

Paylaş

Türkiye’de pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu için yurt dışında 20 Mayıs’ta başlayan oy verme işlemi 24 Mayıs’ta sona erdi. Oylar, perşembe akşamı Ankara’ya ulaştı.

Farklı ülkelerden Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oy verme işlemi 24 Mayıs’ta son buldu. Oylar, perşembe akşamı 3 uçakla Ankara’ta taşındı. Oyları taşıyan Türk Hava Yollarının “Çatalhöyük”, “Lale(Tulip)” ve “TC-LOH” isimli uçakları sırayla Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı.

TIR’lara yüklenenoylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca, güvenli muhafaza edilmek üzere ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki alana aktarıldı.

Uçaklarda; refakat, teslim alma ve oy torbalarını Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na teslim etmekle görevli olan Oy Torbaları Nakil Komisyonu, parti temsilcileri, diplomatik kuryeler ve bir YSK görevlisi personel yer aldı.

Oylar, ATO Congresium’da 5 ayrı kilit takılı bir odada sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyor. Kilitlerden birinin anahtarı YSK Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanında, diğer kilit anahtarları da AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin yer aldığı 4 siyasi partinin temsilcisinde bulunuyor. Bu 5 temsilci bir araya gelmeden odanın kapısı açılamıyor.

ATO Congresium’da ayrıca hem giriş kapıları hem de içeride, güvenlik görevlileri 7/24 görev yapıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 26 Mayıs saat 09.00 itibarıyla gümrük kapılarında kullanılan oylarla birlikte yurt dışında oy kullanan toplam seçmen sayısının ise 1 milyon 905 bin 601’e ulaştığı belirtildi.

Bu sayı ilk turda 1 milyon 839 bin 470 olmuştu.

YSK daha önce yurt dışındaki sandıklarda 1 milyon 783 bin 107 seçmenin oy kullandığını açıklamıştı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler gümrüklerde Pazar günü saat 17.00’ye kadar oy vermeye devam edebilecek.

Oylar, 28 Mayıs’ta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandıkların açılmasıyla birlikte sayılacak.

Seçimler kapsamında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulmuştu.

Yurt dışı temsilciklerinden ve gümrüklerden gelen oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın nezaretinde yapılacak.

(BBC Türkçe)