fbpx

Hollanda’da yaşayan Suriyeliler endişeli: “İşkenceciler burada!”

Paylaş

Suriye’deki iç savaş, baskı ve işkenceler sebebiyle Hollanda’ya sığınan mültecilerin “Esad rejiminin işkencecilerinin” ülkede olduğu iddiası sebebiyle endişeli

Hollanda’daki Suriyeliler, Suriye’den gelen eski hapishane işkencecileriyle sokaklarda karşılaşma riskiyle karşı karşıya. Suriyeliler, uzmanlar ve ilgili kuruluşlar, Devlet Başkanı Beşir Esad rejiminin işkencecilerinin burada serbestçe dolaştığından şüpheleniyor. Savaş, Holokost ve Soykırım Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Uğur Üngör ise bu sayının çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Suriye rejiminin hem faillerini hem de kurbanlarını araştıran Üngör, “Hollanda da dahil olmak üzere her türlü fail hakkında söylentiden fazlası var” dedi.

Şu anda 50 ila 100 arasında işkencecinin ülkede dolaştığını tahmin ettiklerini dile getiren Üngör’e göre bunların çoğu Esad rejiminin hapishanelerinde çalışmış.

Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi de (IND) gazeteye yaptığı açıklamada bulguları “endişe verici” olarak nitelendirirken, savaş suçlarına karışmış olma ihtimali nedeniyle son on yılda en az 50 Suriyeli’nin ülkeye girişinin durdurulduğunu açıkladı.

(Trouw, Argos,Nu)